• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đelić: Sporazum sa Rusijom = lepa budućnost

U parlamentu Srbije široka podrška energetskom sporazumu sa Rusijom. Đelić: Taj sporazum znači bezbednu budućnost Srbije.

 Đelić: Sporazum sa Rusijom = lepa budućnost  Izvor: MONDO

Energetski sporazum sa Rusijom, koji predviđa izgradnju gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju i prodaju većinskog udela Naftne industrije Srbije (NIS) ruskom Gaspromu, ima široku podršku u srpskom parlamentu.

Od svih stranaka u Skupštini Srbije jedino su Liberalno-demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara izrazile protivljenje ovom sporazumu i najavile da ga neće podržati.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je sporazum sa Rusijom sporazum otvara mogućnost Srbiji da postane "energetska velesila" i da je to "garancija za bezbednu energetsku budućnost" ove zemlje.

"Činjenica da Srbija ima strateško partnerstvo sa Gaspromom koji ima najveće nalažište gasa i čiji Gaspromnjeft ima nekoliko najvećih nalazišta nafte, garancija su za energetski bezbednu budućnost naše zemlje", rekao je Đelić novinarima u Skupštini Srbije.

Potpredsednik Vlade je rekao i da bi prilikom pregovora o ceni za prodaju Naftne industrije Srbije (NIS) trebalo uzeti u obzir gasni deo aranžmana sa Rusijom. On je potvrdio da je Agencija za privatizaciju dobila analizu revizorske kuće o ceni za NIS i da će sledeće nedelje biti prosleena drugim članovima vlade.

Đelić je dodao da nije tajna da se lično zalagao za tendersku prodaju NIS-a, ali da smatra da je u ovom momentu u interesu Srbije da prihvati energetski aranžman koji joj nudi Rusija.

Vladajuće partije, kao i najveće opozicione izrazile su podršku sporazumu sa Rusijom.

Šef poslaničkog kluba SRS Tomislav Nikolić rekao je da će radikali glasati za sporazum "ponosniji nego ikad". "Naša politika saradnje sa Ruskom federacijom konačno dobija svoju podršku", rekao je Nikolić.

On je rekao da SRS ima niz zamerki na način na koji se došlo do ugovora, jer je dokument potpisan ua sred kampanje za predsedničke izbore u Srbiji.

Nikolić je kritikovao Vladu Srbije što nije favorizovala sporazum sa Rusijom, nego je stalno veličala SSP i ulagala energiju da njega približi građanima.

"Zašto niste uložili toliko energije da građanima Srbiju približite Rusiju? Ova Rusija neće biti zlikovac prema Srbiji kao što je bila EU", upitao je Nikolić.

Poslanici Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije (NS) glasaće u parlamentu za ratifikaciju Sporazuma sa Rusijom u oblasti naftne i gasne privrede.

Predsednik NS Velimir Ilić je za skupštinskom govornicom ocenio da se radi o sporazumu koji je "biti ili ne biti" za Srbiju i koji za držvu "život znači".

Ilić, koji je kao resorni ministar potpisao sporazum u Moskvi, ocenio je da u tom sporazumu nema elemenata politike i da partije u parlamentu ne bi trebalo da se protive njegovoj ratifikaciji kako bi sakupili sitne političke poene.

Poslanik DSS-a Nenad Popović ocenio je da se radi o najboljem sporazumu koji je sklopljen u poslednjih 40 godina.

On je optužio LDP da se protivi ratifikaciji sporazuma ne zbog cene koja je dogovorena, već zbog činjenice da se sporazum potpisuje sa Rusijom.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović je rekao da je Srbiji potrebna modernizacija rafinerije a da toga nema u sporazumu, kao i da se ne pominje gasna elektrana koja treba da se izgradi kraj Niša.

Prema njegovim rečima, LDP nema ništa protiv saradnje sa Rusijom u bilo kojem privrednom segmentu ali se protivi činjenici da u konkretnom sporazumu nije predviđen socijalni program za eventualni višak radnika.

Jovanović je rekao da ta partija ne može da pruži podršku ratifikaciji energetskog sporazuma jer je "kriminalnog karaktera" i "ugrožava" vitalne interese Srbije.

"Sporazum je i u direktnoj suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji" rekao je Jovanović na sednici Skupštine Srbije.

On je dodao da je za LDP neprihvatljiv način potpisivanja sporazuma koji je "isključivo politički motivisan".

"Rusi će ovde da rade ono što ne mogu u svojoj zemlji. Oni će se ponašati u NIS-u onako kako se ponašaju u Gaspromu. Ovo je poklon. Gde je socijalni program u sporazumu? Šta će biti sa radnicima koji su tehnološki višak?", upitao je Jovanović.

Šefica poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Srbije Suzana Grubješić najavila je da će poslanici te stranke glasati za ratifikaciju sporazuma sa Rusijom u oblasti naftne i gasne privrede.

Takođ, i poslanici Sosijalističke partije Srbije(SPS) će podržati energetski sporazum Srbije s Ruskom Federacijom.

"SPS će glasati za sporazum nadajući se svim srcem da će on doneti ne samo energetsku, nego i ekonomsku efikasnost Srbiji", rekao je poslanik SPS Dušan Bajatović učestvujući u skupštinskoj raspravi o gasnom aranžmanu.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE