• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašić: Rebalans budžeta odrediće budžetsku potrošnju

Radovan Jelašić je izjavio da je rebalans budžeta za ovu godinu izuzetno je važan pošto će odrediti nivo budžetske potrošnje u 2009. godini.

 Jelašić: Rebalans budžeta odrediće budžetsku potrošnju Izvor: MONDO

Najavljeni rebalans budžeta za ovu godinu izuzetno je važan pošto će odrediti nivo budžetske potrošnje u 2009. godini i ta dva procesa trebalo bi da se odvijaju paralelno, izjavio je guverner NBS Radovan Jelašić i ocenio da bi rebalans budžeta trebalo da ide nadole.

On je u razgovoru za "Blic" istakao da nam ekonomska logika, rejting agencije i Međunarodni monetarni fond šalju istu poruku da rebalans budžeta treba da ide nadole, a ne nagore, pogotovu imajući u vidu inflaciju i njen efekat na privredni rast.

"Ne vidim razlog zašto zbog povećanje penzija treba doneti rebalans budžeta nagore i zašto se nije sačekao novi budžet, pa da se to pitanje reši u okviru raspoložive potrošnje za narednu godinu" istakao je Jelašić i naglasio da bi to bio uobičajeni put.

Guverner je istakao da će dodatnih oko četiri milijarde dinara mesečno do kraja ove godine za isplatu povećanih penzija značiti dodatnu budžetsku obavezu od skoro 40 milijardi dinara u 2009. godini, što je oko pet odsto ukupnog budžeta u toj godini.

"Niko ne postavlja pitanje da se penzije povećaju, ali je pitanje iz kojih izvora. Bojim se da još većina građana Srbije, ni posle četrdeset godina gorkih iskustva sa inflacijom, nije shvatila da se na dugi i srednji rok bolji život postiže stabilnošću cena, a ne rastom primanja koja ubrzo pojede inflacija," kazao je on.

Guverner je dodao da nije fer zamajavati građane pričama da je moguće povećati zarade i penzije, graditi koridore, a da se ne povećaju prihodi. "To znači da će država povećati poreze, PDV i druge namete, što se prećutkuje i čak se najavljuju smanjenja tih obaveza", istakao je Jelašić.

On je naglasio da je u Srbiji sa stanovišta odgovorne politike mnogo važnije ispunjenje svih predizbornih i postizbornih obećanja, nego dugoročna makroekonomska stabilnost.

"Narodna banka Srbije, kako bi zauzdala inflaciju, i dalje će voditi restriktivnu monetarnu politiku, što znači da ćemo imati skuplje kredite i za građane i za privredu", rekao je on i dodao "da sada nemamo rebalans budžeta, sigurno bismo bili bliži smanjenju referentne kamatne stope, nego njenom zadržavanju ili povećanju."

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE