• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ulaganja u EPS 780 miliona evra godišnje

Elektroprivreda Srbije (EPS) trebalo bi da do 2015. godišnje ulaže 780 miliona evra u razvoj, kako bi održala postojeći nivo proizvodnje.

 Ulaganja u EPS 780 miliona evra godišnje Izvor: MONDO

Elektroprivreda Srbije (EPS) trebalo bi da do 2015. godišnje ulaže 780 miliona evra u razvoj, kako bi održala postojeći nivo proizvodnje, navodi se u planu razvoja tog javnog preduzeća do 2015. godine.

Kako prenosi mesečnik tog preduzeća "Kolubara" taj dokument koji je usvojio Upravni odbor EPS-a, predviđa godišnju dobit od 600 miliona evra s obzirom na to da je vrednost osnovnih sredstava 6,8 milijardi evra, a kapitala 6,1 milijardi evra.

Prosečna starost hidroelektrana je 33 godine, a termoelektrana 28.

Zbog toga se iz prihoda od prodaje električne energije godišnje mora obezbediti 260 miliona evra za remont i održavanje opreme, 514 miliona evra za revitalizaciju i modernizaciju i zamenu kopova u kojima su iscrpljene rezerve uglja.

Analizom rasta potrošnje električne energije zaključeno je da je do 2015. neophodno završiti izgradnju TE-TO Kolubara B u Kaleniću, kod Uba, sa dva bloka po 350 megavata (MW) i novog bloka obrenovačkog TENT-a sa 700 MW.

Procenjeno je da su rezerve lignita u Kolubarskom basenu dovoljne da uz investiciona ulaganja obezbede ugalj za "Kolubaru B" i TENT 3.

Novi blokovi uslovljavaju otvaranje novih površinskih kopova, pa EPS predviđa da u leto 2009. startuje kop Veliki Crljeni, zbog čega je izmešten deo korita Kolubare, a otvariće se kop Radljevo kao Južno polje Tamnave.

Za zamenske kapacitete do 2015. planirano je investiranje oko 1,5 milijardi evra, a za otvaranje novih 600 miliona evra.

Planiran je stalni rast proizvodnje uglja u Kolubari kako bi 2015. bio dostignut nivo od 33,5 miliona tona godišnje.

Krajem 2001. u EPS-u je radio 56.921 radnik, a posle restrukturiranja i izdvajanja neproizvodnih delatnosti krajem 2007. 35.837.

Plan poslovanja EPS-a do 2015, koji će se uskoro naći pred Ministarstvom za rudarstvo i energetiku i Vladom Srbije, definiše smanjenje broja zaposlenih u tom preduzeću za tri do četiri odsto što se, kako se navodi, može smatrati "prirodnim odlivom".

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE