• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Alitalija" ostala bez goriva

"Alitalija" je pred bankrotstvom, pošto ima gorivo još samo za današnje letove, tako da je italijanski premijer pozvao sindikate na hitne pregovore.

 "Alitalija" ostala bez goriva Izvor: MONDO

"Alitalija" (Alitalia) je pred bankrotstvom, pošto ima gorivo još samo za današnje letove, tako da je italijanski premijer Silvio Berluskoni, u možda poslednjem pokušaju da spase nacionalnu aviokompaniju od propasti, pozvao u nedelju njene sindikate na hitne pregovore.

"Alitalija" je saopštila da će, možda, morati da prizemlji sve avione u ponedeljak budući da nije uspela da obezbedi gorivo, objavile su svetske novinske agencije.

Italijanski nacionalni avioprevoznik već godinama ima probleme zbog političkog uplitanja u poslovanje, sporova sindikata, finansijskih nevolja i, u poslednje vreme, visokih cena goriva koje pogađaju avioprevoznike širom sveta, ukazuju analitičari.

"Alitalija", kako se ističe, nije ostvarila profit još od 1999. godine, a u julu 2008. njen dug je dostigao 1,2 milijarde evra.

Stečajni upravnik "Alitalije" Augusto Fantoci je saopštavajući podatke o nedostatku goriva želeo da upozori sindikate tog avioprevoznika na ozbiljnost situacije.

On je dodao da "Alitalija" neće dobiti više kerozina, tako da će masovno otpuštanje radnika postati neminovnost.

U petak su, naime, pregovori eventualnih investitora koji bi mogli da spasu tu kompaniju od propasti i sindikata "Alitalije" završeni bez rezultata, a predstavnici italijanske privredne grupacije CAI i banke "Inteza San Paolo" napustili su pregovorački sto.

Strane u pregovorima nisu uspele da postignu dogovor, prema kome bi spasu "Alitalije" moglo doprineti smanjenje broja zaposlenih sa sadašnjih 20.000 za tri do sedam hiljada ljudi.

Taj predlog je odbacio sindikat pilota i letačkog personala.

Fantoci je izjavio da će njegova prva mera za rešavanje nastale situacije biti otpuštanje posada 34 aviona koji su već izbačeni iz prevoza.

"Alitalija" svakim danom povećava gubitke za po dva miliona evra.

Premijer Berluskoni želi da se uključi u traženje rešenja za "Alitaliju", zbog čega je u subotu kritikovao stavove sindikata tog avioprevoznika, označavajući ih kao "samoubilačke" i politički motivisane.

On, međutim, nije naveo kako želi da spase nacionalnu aviokompaniju, navele su agencije.

Italijanska vlada je ranijim predlogom za promenu zakona o "Alitaliji" stvorila prostor za njihovu modifikovanu zaštitu od propasti.

Da bi se onemogućio potpuni krah te kompanije i da bi se mogla stvoriti nova avionska kompanija, vladin kabinet je odredio stečajnog upravnika za "Alitaliju".

Grupacija od 16 investitora je saopštila da će u tu novu avio kompaniju uložiti milijardu evra.

Italijanska administracija cilvilnih letova saopštila je da bi "Alitalija" mogla da izgubi licencu ako se ne pronađe rešenje koje bi garantovalo rad kompanije.

Pre nekoliko meseci francusko-holandskoj kompaniji "Er Frans-KLM" (Air France) nije uspelo da preuzme "Alitaliju", zbog toga što je protiv toga u Italiji bio snažan politički otpor, navela je agencija DPA.

Propast "Alitialije" mogao bi da nanese veliku političku štetu premijeru Silviju Berluskoniju, budući da je u predizbornoj kampanji ove godine koja ga je vratila na vlast, biračima obećao da će iskoristiti svoje poslovne kontakte da pronađe italijanskog kupca koji bi spasio tu aviokompaniju od bankrota.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE