• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašić za sklapanje aranžmana sa MMF

Guverner Narodne banke ponovio da se zalaže za sklapanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

 Jelašić za sklapanje aranžmana sa MMF Izvor: MONDO

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić potvrdio je da su u sredu u Beogradu počeli pregovori sa tehničkom misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i ponovio da se zalaže za sklapanje aranžmana sa tom finansijskom institucijom.

"Taj aranžman Srbije sa MMF ne bi podrazumevao povlačenje sredstava, jer su devizne rezerve značajne i iznose oko 10 milijardi evra", rekao je on novinarima u pauzi okruglog stola o platnim karticama, koji je organizovala Ekonomist medija grupa.

Jelašić je napomenuo da eventualno sklapanje sporazuma sa MMF zavisi od Vlade Srbije, ali je istakao da bi novi aranžman bio značajan za stabilnost cena i bio garancija za makroekonomsku stabilnost.

"Aranžmana sa MMF-om će biti ako obe strane budu spremne da ga naprave", rekao je guverner i dodao da bi trebalo iskoristiti tu istorijsku šansu kako bi imali više novca za infrastrukturne projekte, za povećanje konkurentnosti i da bi privukli što više stranih investicija.

"Smatram da sada, pre donošenja rebalansa budžeta i budžeta za narednu godinu, Srbija treba da uradi aranžman sa MMF-om", kazao je Jelašić i dodao da će se najkasnije do 11 . oktobra znati da li će doći do tog aranžmana.

Razgovori Tehničke misije Međunarodnog monetarnog fonda sa predstavnicima Narodne banke Srbije (NBS) vode se u okviru post-monitoring programa.

Guverener NBS Radovan Jelašić ranije je najavio da će glavne teme tokom predstojeće posete MMF-a biti fiskalna politika i strukturne reforme i da će predstavnici MMF-a Srbiji dati određene preporuke u tim segmentima.

Neodmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma EU sa Srbijom nije uticalo negativno na kurs dinara, pošto on iznosi ispod 76 dinara za evro, rekao je Jelašić i ocenio da ne vidi razlog zašto Srbija ne bi počela jednostrano sprovođenje tog sporazuma.

On je izjavio da bi jednostrano sprovođenje prelaznog sporazuma od strane Srbije stavilo pod određeni pritisak našu privredu, pošto bi došlo do smanjenja barijera koje su postavljene poslednjih nekoliko decenija, ali je ukazao i da će samo tako Srbija uspeti da se što pre prilagodi zahtevima EU i da bude konkurentna.

"Tako ćemo postići da ova godina ne bude izgubljena, a smanjenjem barijera doći će do veće konkurencije i u Srbiji, što će dovesti do nižih cena i do željene stabilnosti cena" kazao je Jelašić pre početka okruglog stola na temu "Platne kartice".

Jelašić je istakao da kriza na američkoj berzi ne utiče direktno na srpsku berzu ali je ocenio da će uticati indirektno, pošto će se kamatne stope povećati i "ono što je bilo skupo biće još skuplje".

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE