• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta poskupela nakon spasavanja američkog AIG

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u oktobru je danas na NJujorškoj robnoj berzi porasla za 2,70 dolara.

 Nafta poskupela nakon spasavanja američkog AIG Izvor: MONDO

Sirova nafta je na svetskim berzama poskupela nakon što je američka vlada obezbedila ugroženoj, do sada vodećoj svetskoj osiguravajućoj kompaniji "Ameriken internešenel grup" (AIG), kredit od 85 milijardi dolara i tako je spasla bankrota, što je umirilo svetska finansijska tržišta.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u oktobru je danas na NJujorškoj robnoj berzi porasla za 2,70 dolara na 93,85 dolara za barel, nakon što je juče dotakla sedmomesečni minimum od 91,54 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta istovremeno na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupela za 2,48 dolara na 91,70 dolara za barel, preneo je Rojters.

"Tečno zlato" je u protekla dva dana pojeftinilo više od deset dolara za barel istovremeno sa naglim padom na finansijskim tržištima u svetu, izazvanom bankrotom američke investicione banke "Liman braders" i strahovanjem za sudbinu osiguravajućeg giganta AIG.

"Mislim da je došlo do odlaska kapitala sa tržišta naftnih fjučersa (terminskih ugovora), ali se sada polako vraćamo na osnovne činioce na tržištu tog energenta, kao što su ponuda i tražnja", izjavio je analitičar londonske firme "Global insajt", Sajmon Vordel.

Cena nafte je do danas pala za više od jedne trećine u odnosu na rekord od 147,27 dolara za barel od 11. jula, delimično i zbog smanjenja tražnje energenata u najvećem svetskom potrošaču, SAD, koji beleži usporavanje privrednog rasta.

Investitori očekuju da će nedeljni izveštaj statističke službe američkog Ministarstva energetike, koji treba da bude objavljen večeras, pokazati pad zaliha nafte u SAD u sedmici do 12. septembra od 3,8 miliona barela, identičan pad zaliha benzina, kao i pad zaliha lož-ulja i dizela od 1,9 miliona barela, što je sve posledica obustavljanja proizvodnje uoči uragana Gustav i Ajk.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE