• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federacija BiH na gubitku zbog neprivatizovanja telkoma

Premijer Federacije BiH Nedžad Branković izjavio je da je FBiH "na gubitku" zbog prolongiranja odluke o privatizaciji telekoma u ovom entitetu...

 Federacija BiH na gubitku zbog neprivatizovanja telkoma Izvor: MONDO

Premijer Federacije BiH Nedžad Branković izjavio je da je FBiH "na gubitku" zbog prolongiranja odluke o privatizaciji telekoma u ovom entitetu i istakao da se fokus ovih privatizacija sveo na promjenu vlasnika, a ne na koncept koji je Vlada ponudila i čime je mogla obezbijediti vlasititi novac.

"Politička vlast uvažava određene poruke javnog mnjenja, ali ja smatram da smo svi na gubitku zbog prolongiranja tih odluka. Bez tog prolongiranja smo mogli sa manje straha dočekati ovu finansijsku krizu, imali bismo vlastite pare u vlastitoj razvojnoj banci i imali bismo kredite i garancije za vlastite plasmane, jeftiniji novac za privredu", rekao je Branković.

U intervjuu za sutrašnje "Nezavisne novine" Branković je rekao da je Vlada definisala politiku privatizacije telekoma i dodao da se ovaj akt nalazi u Parlamentu FBiH, gdje čeka da bude uvršten na dnevni red jedne od predstojećih sjednica.

Na pitanje ko je odgovoran za višemjesečno odugovlačenje privatizacije, Brankoivć je rekao da je njegov posao da radi ono za šta je nadležan premijer, a drugi nivoi vlasti, politička i zakonodavna treba o tome da odlučuju.

"Vlada FBiH u protekle dvije godine radila je dobro, onoliko koliko je mogla sama, bez zakonodavne i političke vlasti", tvrdi Branković i podsjeća da niko u Vladu nije došao konkursom, nego je to "politika stranaka".

Na pitanje da li je u ovom trenutku potrebna rekonstrukcija Vlade FBiH, Branković je rekao da ocjena rada članova Vlade pripada onima koji su je imenovali, odnosno šefovima izvršne vlasti - predsjedniku i potpredsjednicima FBiH.

"Stanje javnosti je takvo da se veoma jednostavno daju procjene određenih krupnih poteza i od nekompetentnih ljudi. Oni dobiju veliki medijski prostor. Ne pamtim da sam kao premijer imao jednosatnu emisiju na javnoj televiziji da objasnim suštinu Vladinih poteza i odluka, nego obično komentari premijera i ministara idu kao prilozi autorskim radovima urednika", rekao je Branković.

Branković nije želio odgovoriti ni na pitanje ko Vladi FBiH pravi najviše problema, odnosno da li je to politička, zakonodavna ili izvršna vlast, uz konstataciju da ne može o tome govoriti, jer sve tri vlasti imaju svoje nadležnosti i svoje instrumente.

On je odbacio prigovore Vladi FBiH da ne tretira na isti način područjima sa bošnjačkom i hrvatskom većinom.

"To su netačne teze. Treba pogledati i druge pokazatelje poput distribucija budžetskih transfera što o Vladi FBiH govori nešto sasvim drugo i to u korist Vlade FBiH. Vodimo računa o razvoju nerazvijenih područja, ne vodimo se principom da se ubrana sredstva vrate isključivo tamo gdje su ubrana", rekao je Branković.

On je istakao da parametri govore da je za protekle dvije godine u FBiH zabilježen trend rasta broja zaposlenih, pada nezaposlenosti i rasta penzije zbog aktivnosti Vlade na suzbijanju sivog tržišta rada.

Govoreći o otvorenim pitanjima sa Vladom RS koji se odnose na "Elektroprenos BiH" i jahorinski dogovor o formiranju zajedničke kompanije koja bi gradila hidroelektranu na rijeci Ugar, Branković kaže da su te inicijative bile usporene zbog određenih političkih dešavanja i zbog izbora, koji su sve političke pregovare usporili za šest do devet mjeseci.

"Period do narednih izbora moramo intenzivno koristiti. Izbori mobilišu interesovanje i građana i medija i niko u tom dijelu ne može kazati da ne miješa i politička pitanja i projekte različitih nivoa vlasti jer ovo je mali prostor i mali broj građana i nemoguće je odvojiti te aktivnosti", ocijenio je Branković.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE