• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Svjetska privreda ide na bolje

MMF podigao prognozu svjetskog ekonomskog rasta za 2014. i ukazao na jačanje privredne aktivnosti u bogatim zemljama i u Kini.

U prvoj pozitivnoj prognozi od aprila 2012. godine kaže se da će ukupni bruto domaći proizvod (BDP) u svijetu će porasti za 3,7 odsto ove godine, što je 0,1 procentni poen više nego što je predviđeno u oktobru, a očekuje se da će 2015. privreda porasti 3,9 odsto, prema novim projekcijama MMF-a.

Fond očekuje da će "jačanje privredne aktivnosti da se nastavi 2014" navodi se u kratkom izvještaju.

MMF predviđa da će američka privreda porasti 2,8 odsto 2014. što je 0,2 procentna poena više nego u prognozi od prije tri mjeseca.

Poslije sporog rasta u prvih šest mjeseci prošle godine, globalni ekonomski rast je iznosio oko 3,0 odsto 2013. godine, a procjenjuje se da je američka privredna aktivnost porasla manje od dva procenta, navodi agencija AP.

MMF navodi da se svjetska privredna aktivnost ubrzala u drugoj polovini 2013. i očekuje da će taj zamah da se nastavi 2014. godine.

Fond ipak upozorava da ne treba gajiti pretjerani optimizam i naglašava da se svjetska privreda još nije izvukla iz teškoća.

"Oporavak je i dalje slab i neregularan", izjavio je Olivje Blanšar, glavni ekonomista Fonda.

Sa rastom od 7,5 odsto koliko se očekuje ove godine, što je 0,3 procentna poena više nego predviđeno u oktobru Kina će i dalje biti glavni pokretač privreda u brzom razvoju, koje će početi da osjete korist od oporavka bogatih zemalja, naveo je MMF.

Ukazujući na dalje postojanje slabih zona MMF poziva velike centralne banke da ne "preuranjeno" ne prekinu njihove politike podrške privredi. A Evropska centralna banka se čak poziva da uvede nove mjere podrške.

MMF podsjeća da zemlje u brzom razvoju nisu zaštićene od novog gubitka kapitala, i posebno je pesimističan prema Rusiji, čija progonza rasta smanjena za jedan procentni poen za 2014. (2,0 odsto), kao i za 2015. (2,5 odsto).

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE