• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tučić: Južni tok od strateškog značaja za BiH

Vlada FBiH ima pogrešan pristup projektu "Južni tok" prema kojem je iskazala rezerve, izjavio ministar spoljne trgovine BiH Boris Tučić

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić izjavio je da Vlada Federacije BiH ima pogrešan pristup projektu "Južni tok", prema kojem je iskazala rezerve, pozivajući se na obaveze BiH iz njenog članstva u Energetskoj zajednici i navodnu neusklađenost Nacrta teksta sporazuma sa legislativom EU u sektoru energetike.

"Moje mišljenje je da je takav pristup pogrešan, posebno uzimajući u obzir da se pregovori između EU i Ruske Federacije o rješavanju otvorenih pitanja odvijaju u dobrom pravcu. Mislim da mi u BiH treba s velikom pažnjom da pratimo ove procese, ali i paralelno preduzimamo neophodne korake kako bi se stvorili odgovarajući administrativni i svi drugi uslovi za realizaciju projekta", rekao je Tučić.

On je istakao za "Nezavisne novine" da u takvom pristupu nema opasnosti po BiH u kontekstu njenog članstva u Energetskoj zajednici, već je isključivo riječ o stvaranju preduslova da projekat u određenom momentu bude realizovan i potrebi da se izbjegne bespotrebno gubljenje vremena ukoliko u BiH postoji iskrena opredijeljenost svih strana za učešće u projektu "Južni tok".

Tučić je rekao da ne vidi kako bi učešće u jednom projektu onemogućavalo provođenje bilo kojeg drugog projekta.

Konstatujući da je Vlada Republike Srpske iskazala snažnu podršku ovom projektu, Tučić je naglasio da je "Južni tok" veliki infrastrukturni i projekat od strateškog značaja za sve zemlje koje bi njime bile obuhvaćene, što važi i za BiH, koja još nije zaključila odgovarajući sporazum sa Ruskom Federacijom u ovom kontekstu.

Tučić kaže da mu se ponekad čini da na svim stranama u BiH ne postoji iskreno opredjeljenje da se određeni projekti, među kojima je, između ostalih, i "Srednja Drina", uspješno realizuju, zbog čega se kasni u izvršenju određenih proceduralnih koraka.

"Bojim se da se neki u BiH ponašaju po principu `što gore - to bolje` i to pokušavaju podvesti pod matricu legitimnog političkog djelovanja, što svakako ne može biti prihvatljivo. Uslovi realizacije projekta `Srednja Drina` su više nego povoljni za sve uključene strane, tako da zaista ne bi trebalo da bude predmet bilo kakvog političkog kalkulisanja", rekao je Tučić.

Govoreći o inspekciji EU u vezi mlijeka, Tučić je naveo da su evropski inspektori zabilježili značajan napredak nadležnih institucija u ispunjavanju uslova za izvoz mlijeka u EU, ali i da su istovremeno identifikovani i predloženi potrebni koraci koje treba preduzeti kako bi se krenulo s izvozom.

On je podsjetio da nijedna zemlja nakon prve posjete ove inspekcije nije dobila "zeleno svjetlo" za izvoz u EU, naglašavajući da su Ministarstvo spoljne trgovine BiH i nadležne institucije zadovoljni do sada učinjenim.

Tučić je istakao da će ispunjavanjem uslova za plasman mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU doći i do popravljanja trgovinske razmjene BiH sa Hrvatskom.

On je rekao da je potrebno snažnije pristupiti rješavanju pitanja nedovoljnog broja graničnih prelaza za promet proizvoda biljnog i životinjskog porijekla između BiH i Hrvatske.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE