• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plate u Srpskoj u padu, cijene rastu

Plate u Republici Srpskoj su u januaru ove godine pale, a cijene rasle, pokazuju najnoviji podaci entitetskog Zavoda za statistiku.

Naime, prosječna mjesečna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj, isplaćena u januaru 2014. godine iznosila je 810 KM i u poređenju s decembrom 2013. manja je realno za 1,3 posto, dok je u odnosu na januar 2013. godine realno veća za 1,7 posto.

Direktorica Zavoda za statistiku Radmila Čičković rekla je na pres-konferenciji u Banjoj Luci da je najviša prosječna neto plata isplaćena u sektoru finansijske i djelatnosti osiguranja i to 1.260 KM, najniža u području administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, svega 498 KM.

Istovremeno, u januaru 2014. godine cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, bile su veće u odnosu na decembar 2013. u prosjeku za 0,1 posto. Zabilježen je rast kod četiri od ukupno 12 odjeljaka.

U odjeljku alkoholna pića i duvan zabilježen je rast cijena od 4,9 posto i to u grupi duvan od sedam posto, usljed povećanja akciza na duvan i duvanske prerađevine.

U odjeljku hrana i bezalkoholna pića cijene su u prosjeku više za 0,7 posto, grupa hrana bilježi rast cijena 0,9 posto a povećanje cijena ovaj mjesec zabilježeno je kod povrća 9,1 posto, biljne masti 5,1 posto, konzervirane i prerađene ribe 4,1 posto, tjestenine 2,5 posto, mlijeka 1,7 posto.

U grupi bezalkoholnih pića cijene se u prosjeku niže za 0,4 posto, usljed nižih cijena kafe za jedan posto, čaja za 0,5 i mineralne vode za 0,3 posto.

U januaru 2014. u RS je ostvaren izvoz u vrijednosti od 196 miliona KM, što je za 16,6 posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Uvoz je, u istom mjesecu, iznosio 252 miliona KM, što je za 12,9 postro manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Statističari tvrde da je pokrivenost uvoza izvozom bila 77,7 posto.

U pogledu geografske distribucije robne razmjene Republike Srpske s inostranstvom, u januaru 2014. godine najviše se izvozilo u Srbiju i to u vrijednosti od 37 miliona KM, odnosno 19,1 posto, te u Italiju 34 miliona KM, odnosno 17,6 posto od ukupnog ostvarenog izvoza.

U istom mjesecu, najviše se uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 45 miliona KM, odnosno 17,9 posto i iz Rusije, u vrijednosti od 39 miliona KM, odnosno 15,6 posto od ukupno ostvarenog uvoza.

Posmatrano po grupama proizvoda, u januaru 2014. godine, najveće učešće u izvozu ostvaruju naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala (osim sirovih) s ukupnom vrijednošću od 25 miliona KM, što iznosi 13 posto od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruje nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala (sirova), sa ukupnom vrijednošću od 38 miliona KM, što iznosi 15 posto od ukupnog uvoza.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE