• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Teslić u top 10 južnoevropskih regija

Područje opština Teslić, Tešanj i Žepče prema časopisu "FDI magazin" svrstane su u "top deset" najboljih evropskih investicionih lokacija

Područje koje čine opštine Teslić u Republici Srpskoj, Tešanj i Žepče u Federaciji BiH spadaju u "top deset" južnoevropskih regija u kategoriji najboljih evropskih investicionih lokacija prema troškovnoj efikasnosti, ocijenio je specijalizovani časopis za direktna strana ulaganja "FDI magazin" grupacije "Fajnenšel tajms".

Iz Agencije BiH za unapređenje stranih investicija (FIPA) saopšteno je da je područje ove tri opštine među "top deset" južnoevropskih regija uvršteno u sklopu konkurencije "Evropski gradovi i regioni budućnosti za 2014/15. godinu".

Rezultati ove rang-liste objavljeni su u dvomjesečnom broju februar-mart 2014. godine "FDI magazina", koji ima više od 15.000 pretplatnika širom svijeta koji su korporativni i prekogranični investicioni eksperti.

Područje BEAR-a (Business Excellence Area) koje čine ove tri opštine nalazi se na 10. mjestu konačne rang-liste, a skraćenica BEAR označava "Područje odlično za poslovne aktivnosti" i predstavlja razvojnu inicijativu opština Teslić, Tešanj i Žepče koju je podržalo NJemačko društvo za međunarodnu saradnju.

Kategorije i kriterijumi po kojima je stručna grupa donijela odluku o proglašenju najboljih evropskih gradova i regija, jesu ekonomski potencijal, omjer ulaganja i troškova, ljudski potencijali, infrastruktura, kvalitet života, prijateljsko poslovno okruženje, kao i promotivna strategija za privlačenje direktnih stranih investicija.

Mjesto na top listi evropskih gradova i regija budućnosti ujedno predstavlja i preporuku ekonomskog lista za lokacije u koje treba ulagati, ističe se u saopštenju.

Konkurs za najpovoljnije investicione lokacije u Evropi objavljen je u oktobru 2013. godine.

Predstavnici opština Teslić, Tešanj i Žepče prijavili su se na konkurs, predstavili investicione prednosti svog područja i ostvarili značajne rezultate u dvije kategorije: "Top 10 evropskih regija uopšte - prema troškovnoj efikasnosti investicije" i "Top 10 malih evropskih regija - prema troškovnoj efikasnosti investicije".

Za prestižnu nagradu "FDI evropski gradovi i regioni budućnosti 2014/15" prijavilo se 468 gradova i regija, u okviru pet kategorija - ekonomski potencijal, radna sredina, isplativosti, infrastruktura i poslovne naklonosti.

Ovo je izuzetan rezultat i priznanje za ove tri opštine iz BiH i njihove napore u promociji investicijskih prednosti. Ono što je krajnji cilj ove aktivnosti jeste povećan nivo stranih direktnih investicija i povećanje broja održivih radnih mjesta u ovoj mikroregiji, ističe FIPA u saopštenju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE