• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društveno preduzetništvo - humano poslovanje

U Banjaluci održana promotivna (mini) konferencija „Društveno preduzetništvo – ideje koje pokreću zajednicu“

U Banjaluci je u ponedeljak 24. marta održana promotivna (mini) konferencija „Društveno preduzetništvo – ideje koje pokreću zajednicu“, koju je organizovao Centar za razvoj društvenog preduzetništva „Globus“ u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske, a uz podršku firme „Ektos“ iz Banjaluke. 

Osnovni cilj konferencije bio je promocija društvenog preduzetništva i djelovanja na principima solidarnosti u pravcu smanjenja socijalne isključenosti, siromaštva i nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini, kao i sagledavanje mogućih oblika saradnje na jačanju mreže za razvoj društvenog preduzetništva.

Na konferenciji su pored tematskih izlaganja o društvenom preduzetništvu i njegovom značaju predstavljeni primjeri dobre prakse, kako domaći tako i strani.  U saradnji sa Evropskom mrežom za razvoj društvenog preduzetništva u sektoru turizma „Le Mat“ iz Italije, učesnicima konferencije predstavljen je i promotivni film „Mi smo društveni preduzetnici“. Učesnici su bili predstavnici više institucija i nevladinih organizacija –relevantnih aktera u oblasti društvenog preduzetništva.



Društveno preduzetništvo je humani koncept poslovanja, koji je popularizovan u 21. vijeku, iako zapravo datira od samih početaka razvoja preduzetništva. Ono je dio društvene ekonomije koja počiva na potpuno drugačijim principima od neoliberalizma -koncepta kojeg karakteriše ideja uvećanja profita, manjka društvene odgovornosti i težnje ka moći. Najznačajnija karakteristika društvenog preduzetništva je u tome što su solidarnost, povjerenje i društvena pravda njegova osnova.

Uloga društvenog preduzetništva u društvenom i ekonomskom razvoju Evrope progresivno se prepoznaje, zbog čega ovaj oblik djelovanja postaje temelj za evropski socijalni i razvojni model. Mnoge zemlje se okreću ovom konceptu da bi riješili svoje ključne socio-ekonomske probleme.


U trenutku kada su socijalna isključenost, siromaštvo i nezaposlenost akutni društveni problemi u Bosni i Hercegovini, društveno preduzetništvo otvara mogućnosti i nove načine adresiranja i rješavanja ovih problema.   

„Globus“ je prvi centar za razvoj društvenog preduzetništva u Bosni i Hercegovini, koji je  formalno počeo sa radom u februaru 2014. godine, kao udruženje građana, iako se tim aktivista motivisanih za rad na promocji društvenog preduzetništva okupljao kao neformalna grupa i ranije. Misija CDP „Globus“ je promocija i podsticanje razvoja društvenog preduzetništva i djelovanja na principima solidarnosti u pravcu smanjenja socijalne isključenosti, siromaštva i nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini. 

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE