• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đelić: Neće biti povećanja poreza zbog Kosova

Božidar Đelić izjavio je da neće biti povećanja poreskih stopa i javne potrošnje kako bi se očuvala makroekonomska stabilnost.

 Đelić: Neće biti povećanja poreza zbog Kosova Izvor: MONDO

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da neće biti povećanja poreskih stopa i javne potrošnje kako bi se očuvala makroekonomska stabilnost i povoljan ambijent za investiranje.

Đelić je, nakon sastanka sa predstavnicima udruženja stranih i domaćih investitora u Srbiji, kazao da se može očekivati preraspodela u budžetu Srbije zbog dodatnih investiranja na Kosovu.

On je najavio da će Vlada Srbije nadoknaditi materijalnu štetu ambasadama koje su oštećene u protestima nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i da to pokazuje da je u Srbiji bezbednost ljudi i imovine zagarantovana.

Ministri iz Demokratske stranke Srbije nisu prisustvovali sastanku, kazao je Đelić, ali je dodao da i oni podržavaju otvorenost srpske ekonomije.

Na pitanje da li postoji saglasnost u Vladi i po pitanju evropskih integracija, Đelić je kazao da se svi u Vladi slažu da je usklađivanje srpskog sistema sa sistemom Evropske unije (EU) u interesu građana i da treba da se nastavi.

Đelić je dodao da je cilj Vlade Srbije dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i bezviznog režima u 2008. godini.

Predsednici Saveta stranih investitora Stajn Erik Vilan i Američke privredne komore u Srbiji Dejan Cvetković kazali su da su zadovoljni porukama koje su dobili na sastanku sa predstavnicima Vlade i da će članovima preporučiti da uzmu u obzir Srbiju kada budu odlučivali o investicijama.

Kako je najavljeno, administracija i članovi srpske vlade će preduzećima koja su prisutna u Srbiji i potencijalnim investitorima stalno biti na raspolaganju, biće izrađen akcioni plan za investicije, a održavaće se i redovni sastanci sa ulagačima.
Ministar finansija Mirko Cvetković je kazao da je Srbiji potrebno tri milijarde evra domaćih i stranih investicija godišnje jer će u suprotnom morati da se smanji javna potrošnja, ekonomski napredak će biti ugrožen, a standard građana će opasti.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kazao je da je od 2000. godine u Srbiju ušlo 13,5 milijardi dolara direktnih stranih investicija, da zahvaljujući tome Srbija ostvaruje rast izvoza od 30 odsto godišnje i da u stranim kompanijama radi 200.000 građana.

Dinkić je istakao da cilj Vlade mora biti što brže evropske integracije i dodao da Srbija 60 odsto izvoza ostvaruje se zemljeama EU i da se 60 odsto ukupne ekonomske razmene ostvaruje sa zemljama EU.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić kazao je da je NBS spremna na sprovođenje restriktivnih mera da bi zadržala baznu inflaciju u planiranom okviru od tri do šest odsto u 2008. godini.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE