• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Guverner: Neophodna nam je strana pomoć

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić tvrdi da su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda, obećali da će BiH do kraja sljedećeg mjeseca dostaviti takozvanu duplu pomoć od 200 miliona KM.

On je istakao da bi BiH u paketu sa dogovorenim nastavkom stendbaj-aranžmana sa MMF-om do kraja juna trebalo da dobije ukupno 400 miliona KM, te je sada ostalo da Dom naroda parlamenta BiH usvoji dogovoreni Zakon o akcizama i Zakon o sprečavanju pranja novca, da bi obećana sredstava MMF-a bila što prije dostupna.

"Prirodna katastrofa koja nas je zadesila nanijela je ogromnu štetu koju će biti nemoguće sanirati bez strane pomoći. U tom smislu, ohrabruje me sastanak sa predstavnicima MMF-a jer sam vidio promjenu u njihovom pristupu BiH", rekao je Kozarić za "Pres Republike Srpske".

On je napomenuo da će Centralna banka zamijeniti građanima pokvašen i uništen novac u poplavama, da su pozvane i banke da ne naplaćuju transakcijske troškove, dok će iduće sedmice biti održan sastanak sa agencijama za bankarstvo, da bi pozvali banke da reprogramiraju i relaksiraju kreditne obaveze prema svojim klijentima.

On smatra da je neophodno dati što više olakšica poslovnim ljudima iz BiH koji žive i rade u inostranstvu, jer se oko tri i po milijardi KM godišnje ulije u BiH zahvaljujući njihovim doznakama, što su značajna sredstva.

"Mogli bismo im dati određene projekte i olakšice da bi iskustva, ponašanje, filozofiju i radne navike prenijeli i na ove prostore. To znanje koje su stekli u inostranstvu važno je da se prenese među ljude u BiH, jer se plašim da nemamo neku organizovanu strategiju u odnosu sa našom dijasporom. Ta saradnja mora biti mnogo bolja i kvalitetnija", ocijenio je Kozarić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE