• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF odobrio "povišicu" za BiH

Autori mondo.ba Autori SRNA

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je BiH tranšu od 191,4 miliona evra i povećanje od 95,7 miliona evra, saopšteno je danas iz MMF-a.

Izvršni odbor MMF-a okončao je šesti i sedmi pregled u okviru stendbaj-aranžmana za BiH.

Odobreno je uvećanje stendbaj-aranžmana za 95,7 miliona evra da bi bile ispunjene hitne potrebe za uravnoteženje budžeta, nakon poplava koje su BiH zahvatile u maju.

"Izvršni odbor izražava žaljenje zbog velike štete i poteškoća koje je nedavno u BiH izazvala velika prirodna katastrofa. Ekonomija je, prije katastrofe, bila na dobrom putu. Očekuje se da će ekonomski rast biti usporen i da će trenutni deficit biti znatno uvećan", rekao je prvi zamjenik direktora MMF-a Dejvid Lipton.

On je istakao da će donatorska konferencija, zakazana za sredinu jula, biti izuzetno značajna da se angažuje međunarodna donatorska podrška obnovi objekata oštećenih u prirodnoj katastrofi.

Dodik: Dobrodošla sredstva MMF-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dobrodošla, imajući u vidu da su poplave bitno smanjile budžetske prihode.

Dodik je rekao da će sredstva MMF-a obezbijediti likvidnost budžetskog sistema, te da su namjenska i da će biti potrošena za podršku institucijama i Budžetu Srpske.

"Ona će svakako biti i jedan `bajpas` za ono što nas čeka, a to je već ranije dogovorena kreditna linija sa Ruskom Federacijom, a čija je procedura u toku pred ruskim organima", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Srpska bi od sedme i osme tranše MMF-a trebalo da dobije 33 odsto od ukupno odobrenih sredstava.

On kaže da odnos sa MMF-om na početku godine nije obećavao saradnju tokom ove ni narednih godina, ali da su poplave nesumnjivo olakšale situaciju, pa je postalo moguće postići neki aranžman.

Dodik je napomenuo da će 16. jula biti održana donatorska konferencija na kojoj će biti obezbijeđen dio novca za sanaciju štete od poplava.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

"Podrška institucijama i budžetu RS" U prevodu: plate i ostale prinadležnosti za "elitu" , na teret svih nas. Da bar nešto rade po tim institucijama...

MONDO REPORTAŽE