• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žutica hara jugom Srbije

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje, u Pirotskom okrugu od početka godine od zarazne žutice obolele su 44 osobe

 Žutica hara jugom Srbije Izvor: MONDO

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje u Pirotu, u Pirotskom okrugu od početka godine od zarazne žutice obolele su 44 osobe, 35 iz Pirota, a ostali su iz susednih babušnicke i belopalanačke opštine.

Epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Radmila Zec rekla je u nedelju agenciji Beta da je od sredine februara uočen epidemijski porast, što se i očekivalo posle praznika.

"U januaru je od 13 registrovanih u Okrugu desetoro bilo iz Pirota, a u februaru su od 29 obolelih 22 iz pirotske opštine. Više od 75 odsto obolelih su muškarci, starosti od 20 do 29 godina, što ukazuje na kontaktnu žuticu. Među mladom populacijom ima nekoliko sporadičnih slučajeva, što nije alarmantno", kazala je doktorka Zec.

Pacijenti sa najtežom kliničkom slikom smešteni su na Infektivno odeljenje pirotske bolnice, pojedini dolaze na terapiju u dnevnu bolnicu, ali najviše obolelih je u kućnoj izolaciji.

Prema rečima šefice Odseka infektologije pirotske Bolnice Miljane Ćirić, svi kreveti na tom odeljenju su popunjeni.

"Imamo sedam kreveta i isto toliko zbrinutih pacijenata. Svi su iz Pirota. Zadržavamo samo one u kritičnom stanju, a sve sa lakšom kliničkom slikom šaljemo na kućno lečenje. Pacijenti su uglavnom mladi muškarci i očekujemo da će do kraja marta da se smanji broj obolelih", kazala je ona.

U toku 2007. godine registrovano je 196 obolelih u Pirotskom okrugu.  Epidemijski vrh zabeležen je u oktobru prošle godine sa 35, odnosno 38 obolelih u novembru.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE