• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niko nije kriv za trovanje Pančevaca?!

"Petrohemija" Pančevo saopštila je da je utvrđeno da ta fabrika nije odgovorna za poslednje zagađenje u ponedeljak pre podne.

 Niko nije kriv za trovanje Pančevaca?! Izvor: MONDO

"Prekid dela procesa u toj fabrici, izazvan poremećajem u elektrosnabdevanju, nije mogao da dovede do zagađenja životne sredine", navodi "Petrohemija" i dodaje da je poremećaj u roku od par minuta saniran, oprema restartovana i proces normalizovan.

Povodom povećanja koncentracije benzena koje su u ponedeljak ujutro registrovale merne stanice u Pančevu, "Petrohemija" ističe da je nakon merenja i vanrednog inspekcijskog nadzora koji su izvršili republički inspektori, konstatovano da "Petrohemija" nije odgovorna za ovo aerozagađenje.

Načelnica Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine Slavica Lekić ranije tokom dana izdala je nalog Rafineriji nafte Pančevo i "Petrohemiji" da prekinu sve aktivnosti u fabrikama.

Koncentracija benzena je tokom jutra u Pančevu skočila na 105 mikrograma po metru kubnom vazduha, a do 12.15 je na snazi bilo upozorenje od hemijske opasnosti.

Inspektori su na terenu, a iz Ministarstva za zaštitu životne sredine je najavljeno da će ministar Saša Dragin i direktor NIS-a Miloš Saramandić u krugu Rafinerije održati konferenciju za novinare.

I Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je da će republička inspekcija utvrditi eventualnu vezu između povećane koncentracije zagađujućih materija u Pančevu i dešavanja u Rafineriji nafte Pančevo.

U NIS-u naglašavaju da je u pančevačkoj rafineriji u nedelju uveče, u 21.20, nestala električna energija zbog čega su svi proizvodni pogoni prešli u režim tople cirkulacije.

Zbog oštećenja visokonaponskog kabla koji povezuje trafo stanicu u HIP Petrohemiji i rafineriju, kako se dodaje u saopštenju, prestali su sa radom generator električne energije, sva tri kotla i CO bojler u RNP-u, što je uzrokovalo nedostatak vodene pare i prestanak rada svih postrojenja.

U saopštenju se naglašava da u to vreme, opštinski monitoring kvaliteta vazduha u Pančevu nije zabeležio povećanje koncentracije opasnih materija, a i kvalitet otpadnih voda bio je na zadovoljavajućem nivou.

Normalno snabdevanje električnom energijom i vodenom parom RNP-a, kako se dodaje, uspostavljeno je u nedelju u 23.00 sata.

U NIS-u naglašavaju i da od nedelje u 15.00 sati, kao i u ponedeljak pre podne nije bilo nikakve otpreme derivata (benzini, benzen) u RNP-u a koji bi mogli uticati na povećane koncentracije ugljovodonika.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE