• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada i Skupština pale, sporazum sa Rusima ostaje

Vicepremijer Božidar Đelić i ministar Aleksandar Popović uvereni su da će i naredni sastav vlade i skupštine podržati energetski sporazum sa Rusijom.

 Vlada i Skupština pale, sporazum sa Rusima ostaje Izvor: MONDO

"Demokratska stranka (DS) i Demokratska stranka Srbije (DSS) su po pitanju energetskog sporazuma imale isti stav, iza tog sporazuma je stala gotovo cela vlada, pa se može očekivati da će on biti ratifikovan", rekao je Đelić novinarima na pauzi konfenreciji o programima prekogranične saradnje EU.

Kako je objasnio Đelić, Vlada Srbije nakon raspuštanja Skupštine, neće moći da predloži zakone na ratifikovanje.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović istakao je da je "sasvim jasno da će stranke koje podržavaju sporazum i u narednom parlamentu biti u ubedljivoj većini, tako da ne sumnjam njegovu ratifikaciju".

Popović je za dnevni list "Glas javnosti' rekao da će saradnja sa Gaspromom omogućiti modernizaciju NIS-a, stabilno snabdevanje naftom "i to od firme koja ima sopstvene rezerve, ne zavisi od visokih cena na svetskim berzama, pa može da obori cene goriva na pumpama, za vojsku, toplane".

Prema njegovim rečima, realno je očekivati da gas protekne kroz Srbiju 2014. godine.

Rusija i Srbija potpisale su 25. januara tekst energetskog sporazuma koji predviđa da ruski Gasprom kupi 51 odsto Naftne industrije Srbije (NIS).

Tim sporazumom predviđeno je da Gasprom kupi 51 odsto NIS-a za 400 miliona evra i da investira u tu kompaniju najmanje 500 miliona evra do 2012. godine, a da prodaja bude završena do kraja ove godine.

U delu sporazuma koji se odnosi na gasovod koji će Gasprom graditi kroz Srbiju navodi se da će najmanja propusna moć biti 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE