• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika odlaže rekonstrukciju Gazele?

Pad Vlade Srbije mogao bi da značajno uspori planiranu rekonstrukciju "Gazele", najvažnijeg beogradskog mosta.

 Politika odlaže rekonstrukciju Gazele?  Izvor: MONDO

Najznačajniji most u Beogradu - "Gazela", prema ocenama stručnjaka, odavno je zreo za rekonstrukciju. Međutim, raspad Vlade Srbije mogao bi da ugrozi planiranu sanaciju, iako su analiza i projekat za to već urađeni.

"Večernje novosti" pišu da rekonstrukcija "Gazele", kao i ostali radovi na saobraćajnoj mreži Srbije, koji se finansiraju iz kredita evropskih banaka, verovatno neće započeti u ovoj građevinskoj sezoni, jer ugovori o zajmovima sa Evropskom investicionom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj nisu ratifikovani u Skupštini Srbije.

U preduzeću "Putevi Srbije" upozoravaju da bi rekonstrukcija "Gazele", preko koje dnevno pređe 165.000 vozila, mogla da kasni čitavih godinu dana i da bi radovi mogli da budu skuplji čak za 50 odsto zbog veće cene gvožđa i ostalog materijala.

Jedina nada je da Skupština Srbije u međuvremenu, po hitnom postupku, ratifikuje potpisane kredite.

Bilo je planirano da rekonstrukcija najvažnije beogradske ćuprije počne ove jeseni, ali poslanici Skupštine Srbije (još) nisu stigli da daju garanciju za povlačenje dogovrenog zajma od Evropske investicione banke vrednog 33 miliona evra.

Ista tolika suma previdđena je i za obnovu još 100 mostova u Srbiji.

Tenderski postupak za "Gazelu" je pri kraju. Šest stranih kompanija prošlo je pretkvalifikaciju i dostavilo ponude, ali tender ne može da se okonča. Sa pobednikom ne može da se potpiše ugovor sve dok poslanici u Skupštini Srbije ne ratifikuju kredit sa Evropskom investicionom bankom.

Na ratifikaciju čeka i kredit sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj vredan 25 miliona evra, koji je namenjen obnovi autoputa na delu kroz Beograd i sanaciju Kružnog puta. Nisu ratifikovani ni zajmovi još dve evropske banke u ukupnom iznosu od 115 miliona evra namenjenih izgradnji dela obilaznice oko Beograda, od Batajnice do Dobanovaca. Za ovaj posao je u toku pretkvalifikacija za izbor izvođača.

Trenutno je izvesno da će se raditi obilaznica na delu od Ostružnice do Ibarske magistrale, jer je taj novac obezbeđen iz Nacionalnog investicionog plana i budžeta Beograda. Ona će biti završena do kraja septembra.

Neophodna popravka "Gazele" trebalo bi da počne posle toga, ali samo pod uslovom da do tada stignu garancije Skupštine i novac iz kredita.

Ključni radovi u okviru sanacije "Gazele" biće regulacija odvodnjavanja i prečišćavanja otpadnih voda sa mosta. Kompletno će se srediti kolovoz, hidoizolacija, a obnoviće se i infrastruktura komunalnih preduzeća, koja je provučena kroz most. Na samim stubovima neće biti puno posla.

(www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE