• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanaj oštetio Srbiju za 63 miliona evra

Okončana istraga protiv grupe švercera duvana predvođenu Podgoričaninom Antonom Stanajem.

 Stanaj oštetio Srbiju za 63 miliona evra Izvor: MONDO

Predmet je dostavljen Specijalnom tužilaštvu i očekuje se da ovih dana bude podignuta optužnica.

Kako piše beogradska "Politika", utvrđeno je da je grupa u kojoj je sem Stanaja bilo još 27 osoba, oštetila budžet Srbije za oko 63 miliona evra.

Stanaj je uhapšen 12. septembra prošle godine na beogradskom aerodromu, kada je doputovao sa Kipra i nameravao da nastavi put za Podgoricu. Uhapšen je i Željko Vujović, koji je, kako se sumnja bio njegov glavni distributer, kod koga je nađeno 4.500 paklica krijumčarenog "memfisa".

Narednih dana uhapšeno je ukupno 15 osoba, ali su tokom istrage sa ovim predmetom združeni i postupci protiv još 13 osumnjičenih za šverc cigareta.

Specijalnim istražnim tehnikama tokom prošle godine otkriveno je osam slučajeva transporta cigareta nelegalnog porekla kroz Srbiju.

Kako je za "Politiku" rekao istražni sudija Specijalnog suda Vučko Mirčić, tovari sa paklicama "ronsona", "memfisa", "ronhila" i "batona" zaplenjeni su u Čačku, Novom Sadu, Vršcu, Kraljevu, Plandištu, Banatskom Brestovcu, Užicu i Melencima.

"Sve cigarete utovarene su u ilegalnim magacinima u Podgorici. Kijumčarene su u posebno pregrađenim delovima cisterni i hladnjača, kao u šleperima drvene građe. Vrednost poreza i ostalih dažbina koje bi bile plaćene da je ovaj promet obavljen legalno iznosi oko 48 miliona dinara", rekao je Mirčić.

Prema njegovim rečima, cigarete namenjene crnom tržištu u Srbiji i zemljama istočne i zapadne Evrope, potiču iz Kine i Dubaija. Reč je o falsifikatima poznatih svetskih marki koji su brodovima prebacivani u luke u Baru i Rijeci, a zatim šleperima dopremani do Srbije, odakle su krijumčarene u druge zemlje.

Osumnjičeni Stanaj sin je Roka Stanaja, vlasnika uspešne crnogorske firme "Rokšped".

Anton Stanaj i ostali osumnjičeni tokom istrage su se branili ćutanjem.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE