• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UNMIK: Železnice Srbije krše Rezoluciju 1244

UNMIK razmatra mere kako bi se sprečilo saobraćanje vozova Železnice Srbije.

 UNMIK: Železnice Srbije krše Rezoluciju 1244 Izvor: MONDO

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko rekao je u četvrtak da saobraćanje vozova Javnog preduzeća Železnice Srbije na teritoriji Kosova predstavlja kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ivanko je, u izjavi Tanjugu, rekao da u UNMIK-u razmatraju kakve mere treba preduzeti kako bi se sprečio svaki dalji ulazak vozova srpskih železnica na Kosovo.

"Možda ćemo već danas preduzeti neke korake. To je pitanje o kome se trenutno dogovaraju UNMIK-ov 'stub-4' i UNMIK policija", rekao je on.

Portparol UNMIK-a je naveo da je administracija UN u pokrajini jedini organ koji ima punu vlast na celom Kosovu i u svim sektorima, uključujući i železnicu.

Nakon skoro devet godina, voz iz centralne Srbije stigao je u sredu u žlezničku stanicu Zvečan na sever pokrajine, a od četvrtka ujutro na toj relaciji saobraća i putnički voz Kraljevo- Zvečan- Kraljevo.

Koordinator za železnički čvor "Kosovo Polje" Zoran Bogavac izjavio je da je sudbina pošiljke sa žitom namenjenim za potrebe kosovsko-metohijskog tržišta, koja je u sredu stigla u Zvečan, još neizvesna.

"Jučerašnja pošiljka žita je namenjena albanskom tržištu. Ona je tu i očekujemo da oni pošalju svoju lokomotivu da prihvate transport. Radi se o međunarodnoj pošiljci na relaciji Mađarska - Kosovo i Metohija", precizirao je Bogavac.

"Da ne bismo plaćali eventualno neke penale oko ležarine i zadržavanja, mi smo dovde dopremili žito i sada su oni na potezu, očekujemo da prihvate pošiljku", rekao je on.

Bogavac je dodao da u četvrtak najverovatnije neće biti popodnevnog polaska voza, kao i da će uskoro biti objavljen novi red vožnje.

Nakon sukoba nadležnosti Železnica Srbije i UNMIK Železnica još ne saobraća voz na relaciji Kosovo Polje-Zvečan.

Taj voz je posebno značajan za kosovske Srbe jer spaja enklave u centralnom Kosovu sa srpskim sredinama na njegovom severu.

U Železnicama Kosova agenciji Beta je rečeno da voz ne saobraća "zbog operativnih razloga".

Železnice Srbije na Kosovu i Metohiji imaju 466 radnika.

U vlasništvu Železnica Srbije nalazi se 330 kilometara pruge na Kosmetu, 33 železničke stanice, jedan pomoćni voz, 38 različitih lokomotiva, 45 putničkih i više do 600 teretnih vagona.

Ta imovina je, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, samo predata UNMIK-u na korišćenje, ali se i dalje vodi u vlašništvu Železnica Srbije.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE