• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: O kosovskom dugu posle izbora

Mlađan Dinkić izjavio je da je pripremio pisani predlog vlad o prestanku plaćanja kosovskog duga, ali će taj predlog uputiti posle izbora.

 Dinkić: O kosovskom dugu posle izbora Izvor: MONDO

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da je pripremio pisani predlog vladi za pokretanje razgovora s poveriocima o prestanku plaćanja kosovskog duga, ali će taj predlog uputiti posle parlamentarnih izbora, ukoliko nova vlada bude proevropska.

Dinkić je, na konferenciji za novinare, istakao da je u dogovoru s predsednikom Srbije Borisom Tadićem odlučio da taj predlog bude pred vladom posle izbora, kako ne bi bio usvojen preglasavanjem.

On je ocenio da se Srbija, u dogovoru s poveriocima, može osloboditi plaćanja kosovskog duga i bez priznavanja Kosova, i dodao da je pitanje suvereniteta "jedna ravan", a pitanje fiskalnog suvereniteta druga.

Dinkić je naglasio da ga "ne zanimaju kosovski Albanci" već Srbi i imovina Srbije na Kosovu i da će ukoliko na izborima pobedi "politika racionalnosti" 1,24 milijarde dolara, koliko bi Srbija trebalo da plati za kosovski dug, biti preusmereno Srbima na Kosovu.

Ukoliko na izborima pobede DSS i radikali plaćanje kosovskog duga će se nastaviti "da bi izigravali fikciju da su nam Albanci na Kosovu važni", ocenio je Dinkić.

Srbija bi trebalo ove godine da vrati 90 miliona dolara kosovskog duga, od čega dve najveće rate dospevaju na naplatu u martu i septembru, a prema rečima Dinkića, ako se i postigne dogovor o prestanku plaćanja, martovska rata će morati da bude plaćena.

On je ukazao da je u njegovim razgovorima sa Svetskom bankom zaključeno da postoji mogućnost da Srbija prestane da plaća kosovski dug.

Dinkić je naveo i da bi, ukoliko se postigne dogovor s poveriocima, Srbiji trebalo da bude vraćeno i 340 miliona dolara koje je do sada platila na ime kosovskog duga, i koji bi bili preusmereni u nerazvijena područja Srbije.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE