• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija: U siromaštvu živi 300.000 dece

U Srbiji je oko 300.000 dece ugroženo siromaštvom i nema adekvatnu zdravstvenu zaštitu. U UNICEF-u navode da su na udaru romska deca.

 Srbija: U siromaštvu živi 300.000 dece  Izvor: MONDO

U Srbiji je oko 300.000 dece ugroženo siromaštvom, nema adekvatnu zdravstvenu zaštitu i uslove da stekne kvalitetno obrazovanje, izjavila je direktorka UNICEF-a u Srbiji Judita Rajhenberg.

Ona je na konferenciji posvećenoj zaštiti prava deteta održanoj u beogradskom hotelu "Best vestern" navela da oko 150.000 dece u Srbiji živi ispod linije siromaštva, dok je isto toliko njih na bilo koji način ugroženo nemaštinom.

"Najugroženija su romska deca. Svi parametri koji ukazuju na siromaštvo kod njih su u mnogo većoj meri zastupljeni nego kod ostatka populacije", istakla je Rajhenberg.

Ona je istakla da tri puta više romske dece umire pre pete godine života nego što je to nacionalni prosek u Srbiji.

Rajhenberg je dodala da je među decom romske populacije neuhranjenost dva puta češća nego kod ostale dece u Srbiji.

Šef operativnog sektora Delegacije Evropske komisije u Srbiji Ferenc Simon istakao je da je Srbija tokom 2007. godine postigla značajan napredak u unapređenju prava dece, ali da i dalje veliki problem predstavlja diskriminacija socijalno ugroženih grupa, pre svega romske populacije i dece sa posebnim potrebama.

Kao primer za to da deca sa posebnim potrebama u Srbiji nemaju uslove da u poptunosti ostvare svoja prava i mogućnosti Simon je naveo podatak da je samo 15 odsto te dece uključeno u obrazovni sistem.

Državni sekretar ministarstva rada i socijalmne politike Ljiljana Lučić istakla je da je u reformskom procesu tokom 2007. godine najviše urađeno u segmentu institucionalne zaštite dece bez roditeljskog staranja.

"U ustanovama socijalne zštite boravi oko 800 dece bez roditeljskog staranja, a sve veći broj njih smešta se u hraniteljske porodice gde je trenutno zbrinuto 3.800 dece".

Prema podacima Ministarstva za rad i socijalnu politiku broj dece smeštene u hraniteljske porodice raste iz meseca u mesec. Takvim vidom socijalne zštite u oktobru bilo je obuhvaćeno 3.417 dece bez roditeljskog staranja.

Konfenciju "Inplementacija, zaštita i praćenje prava deteta na lokalnom nivou: dosadašnje iskustvo i budući izazovi" organizaovali su Savet za prava deteta i UNICEF u saradnji sa Evropskom komisijom u Srbiji.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE