• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Auto-put od Horgoša do Crne Gore

Srpski ministar Velimir Ilić i lider crnogorske opozicione koalicije Andrija Mandić predstavili su projekat auto puta od Horgoša do Crne Gore.

 Auto-put od Horgoša do Crne Gore Izvor: MONDO

Gradnja tog puta trebalo bi da počne 1. aprila, a trebalo bi da bude završen za četiri godine. Projektom je predviđeno da moderni auto put, duži od 400 kilometara, ima po tri vozne trake u svakom pravcu i više od 50 mostova i 200 tunela samo na teritoriji Srbije.

Izgradnja ove strateške saobraćajnice, koja će spojiti Srbiju i Crnu Goru, biće nastavljena i na crnogorskoj teritoriji do Luke Bar, a od te luke stvoriće izuzetno atraktivnu morsku destinaciju, rekao je ministar za infrastrukturu na prezentaciji za novinare u Podgorici.

Ovaj put povezaće Mađarsku i Rumuniju sa Italijom i Grčkom, imaće veliki broj mostova, od kojih su dva najveća na Dunavu i preko Sjeničke visoravni i biće veoma brzo isplativ za obe države, kazao je Ilić. On je pozvao Crnu Goru da ubrza pripreme za početak radova, kao i da što brže zatraži od Evropske komisije da put Horgoš - Južni Jadran definiše kao južni krak važnog evropskog puta poznatog pod nazivom "Koridor 10".

Ilić je kazao da će kilometar puta koštati više od sto miliona evra, a projekat podržavaju Italija i Grčka, koje su zainteresovane za njegovo korišćenje. Itaija je najavila i da će podržati rekonstrukciju pruge Beograd-Bar, jer je to najjednostavnija trasa za ulazak u srednju Evropu, a Italijani samo u Rumuniji poseduju 14.000 preduzeća.

Srpski ministar je ocenio da se Crna Gora "prilično uspavala" kada je u pitanju put Horgoš - Južni Jadran i objasnio da od avgusta, kada je otkazao potpisivanje sporazuma s crnogorskim kolegom Andrijom Lomparom, zbog zabrane ulaska episkopu Filaretu u Crnu Goru, nije imao ozbiljnijih razgovora s predstavnicima crnogorske vlade tim povodom.

Ilić je ponovio da je Srbija zainteresovana za učešće u privatizaciji Luke Bar, jer je sav svoj prekomorski transport preusmerila iz Luke Solun na Crnu Goru i najavio da će ta država učestvovati na najavljenom tenderu za zakup ili prodaju njenih postrojenja.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE