• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog kredita ode trpezarija "na doboš"

Sud oglašava prodaju prodaju trpezarije stare 15 godina za 3.000 dinara... deo je oglasa iz novina koji govori o naplati bankarskog duga.

 Zbog kredita ode trpezarija "na doboš" Izvor: MONDO

Četvrti opštinski sud u Beogradu oglašava prodaju trpezarije stare 15 godina za 3.000 dinara, dvoseda i dve fotelje starih 25 godina za 2.000 dinara, stolice za ljuljanje procenjene na 200 dinara… To je samo deo oglasa koji je izašao u sredu u "Poltici", u kome je pobrojano i procenjeno celo pokućstvo izvesnog Beograđanina.

Radi se o sudskom izvršenju u predmetu poverioca "Komercijalne banke" protiv ovog nesrećnog čoveka. Prevedeno na laički jezik, čovek je uzeo kredit, nije ga redovno otplaćivao, pa je banka bila prinuđena da pribegne krajnjoj meri -zapleni i prodaji njegove imovine.

"Čitači" oglasa reći će da se u dnevnim novinama sve češće može videti ovakvo štivo, a upućeni kažu da ima najviše onih čiji sadržaj govori kako određena banka oglašava prodaju stana ili kuće što je ilustracija izvršenja sudskih rešenja u slučajevima naplate hipotekarnih kredita. Radi se uglavnom o kreditima koje su uzimali privatnici za razvoj biznisa, posao im nije krenuo, pa nekretnine date pod hipoteku odlaze "na doboš".

To čini se ne uznemirava građane Srbije jer statistika govori da je zaduženost po osnovu bankarskih kredita zabeležila u prva dva meseca ove godine umereni rast od 3,9 odsto i dostigla 306,6 milijardi dinara Najveći rast od 8,8 odsto postigli su stambeni krediti, a kod potrošačkih kredita zabeležen je pad od 6,2 odsto, naveo je na konferenciji za novinare generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Prosečan stambeni kredit po korisniku na kraju februara iznosio je 36.750 evra, što je znatan rast u odnosu na kraj 2006. godine, kada je vrednost prosečnog stambenog kredita bila 24.600 evra.Dugalić je istakao da je na rast prosečne vrednosti stambenog kredita pre svega uticalo poskupljenje kvadratnog metra stana, ali i sve povoljniji uslovi za uzimanje stambenih kredita i povećanje kreditne sposobnosti građana usled rasta zarada.

Što se tiče kašnjanja u plaćanju (od 60 dana za fizička lica) bilo je ukupno 584 stambena kredita, a korisnici te vrste kredita u plaćanju su uredniji od korisnika ostalih kredita, pošto je prosek kašnjenja 0,2 odsto od iznosa stambenih kredita, a prosek po svim vrstama kredita za fizička lica je 1,2 odsto, rekao je Dugalić.

Korisnici stambenih kredita preko 40 godina neuredniji su u otplati od mlađih, što se može objasniti time da stariji korisnici kredite otplaćuju već više godina, dok su mlađi tek postali korisnici kredita, a problemi u otplati nastaju najčešće u sedmoj godini.

Zanimljivo je da ni u NBS-u niti u Udruženju banaka nemaju tačan podatak koliko se godišnje izvrši sudskih zaplena imovine i novinare upućuju na sudove. Oni ipak tvrde da su građani Srbije u odnosu na stanovništvo regiona, dosta disciplinovani u vraćanju dugova.

(Ana Ćešić/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE