• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osnovano udruženje "Srpska rakija"

"Da bi bila promovisana kao srpski nacionalni brend rakija treba da bude predstavljena kao oficijelno piće Ministarstva poljoprivrede"

 Osnovano udruženje "Srpska rakija" Izvor: MONDO

Proizvođači prirodnih voćnih rakija osnovali su udruženje "Srpska rakija" čiji će cilj biti unapređenje kvaliteta prirodnih voćnih rakija i nastojanje da to piće postane srpski nacionalni brend.

Prema rečima predsednika Upravnog odbora Udruženja Dragana Đurića, potreba za osnivanjem ovakve strukovne organizacije postojala je odavno, ali su se tek nakon održavanja prošlogodišnje manifestacije "Rakija fest" u Beogradu stvorile pretpostavke za njeno osnivanje.

"Udruženje Srpska rakija predstavlja mesto gde će se proizvođači prirodnih voćnih rakija susretati sa potrošačima i stručnjacima svih profila koji su bitni za proizvodnju i prodaju srpskih rakija", objasnio je Đurić i dodao da je jedan od ciljeva da ova organizacija postane nacionalna institucija i stožer okupljanja proizvođača prirodnih voćnih rakija.

Da bi bila promovisana kao srpski nacionalni brend rakija treba da bude predstavljena kao oficijelno piće Ministarstva poljoprivrede, ideja je ovog udruženja.

"Ministar je tražio kartu pića i mi ćemo je dostaviti, tako da se nadamo publicitetu i sa njihove strane", objasnio je Đurić.

Samostalni savetnik ministarstva poljoprivrede Milica Stanojević navela je da Ministarstvo još uvek ne raspolaže podatkom o proizvedenim količinama rakije u Srbiji. Ona je, međutim, naglasila da će ove godine biti završen registar proizvođača rakije i da će se podaci o raspoloživoj ponudi znati najkasnije do kraja 2009.

Na konferenciji za novinare najavljeno je i da će Udruženje prvi svoj zvaničan nastup održati na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Za septembar ove godine planirano je i održavanje drugog po redu "Rakija festa" - promotivne manifestacije, koja je prošle godine zabeležila značajan uspeh.

U Udruženju su okupljena 23 poznata proizvođača kvalitetne srpske rakije.

Među njima su proizvođači "Radovače", "Stare Sokolove", "Kraljevske loze", "Rakije Donić", "Srpske trojke", "Kosjerke", "BB Kleke", "Zlatne Doline", "Homoljske Zdravice", "Dukata", "Šisove rakije", "Zlatne Biserke", "Ekselensije", "Zlatnog toka", "Volcano", "Primag" i rakije "Biter 54".

Za članstvo u Udruženju potrebno je da proizvođač bude registrovan i da ima važeću dozvolu izdatu od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U Srbiji je trenutno 2.000 registrovanih proizvođača ovog alkoholnog pića, ali je svega stotinak podruma sa viosokokvalitetnom rakijom u Srbiji.

Prošlogodišnji "Rakija fest" pokazao je da cena dobre rakije zavisi od kvaliteta, ali i od ambalaže i dizajna flaše u kojoj se ona nalazi, a ako je ona zaista dobra i kvalitetna, ne bi trebalo da košta ispod 100 evra, rečeno je na konferenciji za novinare.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE