• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren prvi Univerzitetski centar za studente sa hendikepom

"Mladi s hendikepom su bolji i vredniji od drugih studenata, a ulaganjima u njihovo obrazovanje Srbija dobija veći intelektualni kapital"

 Otvoren prvi Univerzitetski centar za studente sa hendikepom Izvor: MONDO

Srbija je u četvrtak dobila prvi Univerzitetski centar za studente sa hendikepom, čiji je zadatak da obezbedi jednake mogućnosti i uslove za njihovo obrazovanje, a time i bolje šanse za zapošljavanje i uključivanje u društvo.

Na svečanom otvaranju u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" u Beogradu saopšteno je da će na čelu Centra biti sadašnja predsednica beogradskog Udruženja studenata sa hendikepom Ljupka Mihajlovska, a imaće još dva stalno zaposlena.

Udruženje je iniciralo izgradnju i osmislilo rad Univerzitetskog centra za studente s hedikepom, dok su njegovo osnivanje pomogli Univerzitet u Beogradu i Fondacija kompanije "Telenor" Srbija.

Otvarajući Centar, rektor beogradskog Univerziteta prof. dr Branko Kovačević je istakao da studenti s hendikepom, kao i svi drugi, imaju pravo da im se obezbede odgovarajući uslovi za školovanje, s tim što su njihove potrebe specifične.

Mladi s hendikepom su bolji i vredniji od drugih studenata, a ulaganjima u njihovo obrazovanje Srbija dobija veći intelektualni kapital, rekao je on.

Kovačević je ukazao da se broj studenata s hendikepom u našoj zemlji iz godine u godinu povećava i zato rad Univerzitetskog centra i širenje njegove mreže, treba da bude briga celog društva.

Za studente s hendikepom problem predstavlja prevoz, nedostatak liftova i odgovarajućih prilaza fakultetima i bibliotekama, zatim kompjutera i drugih sredstava za rad prilagodjenih osobama sa posebnim potrebama, rekla je buduća direktorka Centra Ljupka Mihajlovska.

Prema njenim rečima, ima mnogo problema kada je reč o nastavi, smeštaju i drugim potrebama studenata s hendikepom, ne samo u Beogradu, već širom Srbije, a osnivanje Univerzitetskog centra je tek prvi, ali važan korak u njihovom rešavanju.

Generalni direktor "Telenora" Stajn Erik Velan je pozvao državne institucije, strane i domaće kompanije i nevladine organizacije da pomognu ovaj izuzetan projekat u koji treba puno ulagati.

Velan je studentima s hendikepom obećao da će "Telenor" finansirati njihov Univerzitetski centar dok ne stigne pomoć i od drugih, pod uslovom da diplomiraju i potraže posao u ovoj kompaniji.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE