• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svima muka od "poreskih rajeva"- G20 usvojio mere

Autor mondo.rs

Vodeće svetske ekonomije usvojile su na sastanku G20 mere protiv utaje poreza i pranja novca širom sveta, čime će onemogućiti skrivanje počinilaca iza anonimnih fiktivnih kompanija.

Šefovi finansija G20 su juče na sastanku u Vašingtonu podržali predloge kojima se od vlasti zahteva da objave identitet istinskih vlasnika fiktivnih kompanija, prenosi AFP.

Takođe su podržali formiranje "crne liste" međunarodnih "poreskih rajeva" koji ne sarađuju sa programima za razmenu informacija.

Ministri EU predlažu javne registre

U pismu dostavljenom članicama G20, pet evropskih ministara finansija je predložilo kreiranje transnacionalnih registara koji će identifikovati vlasnike kompanija, trustova, fondacija i drugih entiteta, koji su uspeli da se sakriju od poreskih vlasti i implementacije zakona.

Ministri finansija država članica G20 i guverneri centralnih banaka su u saopštenju naveli da je transparentnost kad je reč o identitetu vlasnika kompanija, povereničkih fondova i fondacija "ključna za zaštitu integriteta međunarodnog finansijskog sistema".

"To je važno kako bi se sprečila zloupotreba tih entiteta i aranžmana za korupciju, utaju poreza, finansiranje terorizma i pranje novca", stoji u saopštenju.

Pet vodećih evropskih država založilo se ranije juče za pokretanje borbe protiv poreskih rajeva, pozivajući velike sile iz Grupe 20 da "stave tačku" na tajnost fiktivnih kompanija koje omogućavaju utaju poreza i pranje novca, posle afere sa takozvanim "Panamskim papirima".

U do sada najsnažnijoj reakciji na tu aferu, u kojoj je u javnost procurelo 11,5 miliona poverljivih dokumenata koji sadrže detaljne informacije o 214.000 ofšor preduzeća, ministri finansija Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Španije su predložili sastavljanje "crne liste" poreskih utočišta, kao što je Panama, ukoliko te države ne pristanu na razmenu podataka o korporacijama.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE