• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog nestabilnosti odlažu se tenderi

Na zahtev stranih investitora zbog političke nestabilnosti biće pomereni rokovi za ponude na tenderima za prodaju "Zastave automobila" i "Laste".

 Zbog nestabilnosti odlažu se tenderi Izvor: MONDO

Efekti političke nestabilnosti osetili su se i na koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, izjavili su predstavnici Vlade Srbije.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ukazao je u izjavi novinarima posle razgovora sa članicama Američke privredne komore da finansijske institucije, koje treba da obezbede više od milijardu evra za izgradnju autoputa, traže da ta finansijska konstrukcija bude odložena od 31. marta do 31. decembra.

Đelić je istakao da Vlada Srbije ne bi na to pristala da koncesionari "Por" i "Alpina" nisu pristali da sami finansiraju izgradnju u prvoj godini. On je dodao da Vlada mora da dobije garancije da Srbija neće biti oštećena ukoliko koncesionari ne budu imali sredstva za izgradnju autoputa i, ako prihvate da daju garancije koje Vlada traži, njihov predlog, da sami finasiraju autoput prve godine, biće usvojen.

Đelić je naveo da bi alternativa neusvajanju predloga koncesionara bila da izgradnja autoputa ne počne ove godine, naglasivši da u Vladi postoji saglasnost da treba graditi autoput.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić naglasio je da je od najvećih evropskih autotransportnih kompanija, francuske i britanske, stigao zahtev da rok za dostavljanje ponuda za "Lastu" bude odložen za jun, kako bi videli rezultate izbora. Prethodni rok bio je 4. april, a zainteresovani ponuđači su londonska "Ariva", izraelski "Kavi" i francuski "Keolis".

Prema njegovim rečima, na zahtev investitora podnošenje ponuda za "Zastavu" odloženo je za septembar. Postoji mogućnost da u tu kompaniju bude uloženo 300 miliona evra, a zainteresovane su četvrta i peta najveća automobilska kompanija na svetu, precizirao je on.

Đelić i Dinkić složili su se da će, ukoliko na parlamentarnim izborima pobedi proevropska vlada, biti obezbeđen priliv stranih direktnih investicija, makroekonomska stabilnost u Srbiji, jednocifrena inflacija i smanjenje nezaposlenosti. Oni su istakli da postoji opasnost da strani investitori, ukoliko politička nestabilnost u Srbiji potraje, preusmere svoja ulaganja u susedne Bugarsku i Rumuniju.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE