• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maline iz Srbije na visokoj ceni

Malina, jedan od najvažnijih srpskih izvoznih proizvoda, prema svim procenama i očekivanjima, ove godine dostićiće rekordnu cenu.

 Maline iz Srbije na visokoj ceni  Izvor: MONDO

Kupci već obilaze zasade maline u selima oko Arilja, Užica, Ivanjice i Bajine Bašte, nudeći proizvođačima od 150 do 200 dinara za kilogram prvoklasnog "rolenda", a da malina ni procvetala nije.

Hladnjačari će kasnije, najavljuju u poverenju, strancima jagodičasto voće prodati za 3,3 evra po kilogramu, prenose "Večernje novosti".

Do berbe je ostao još koji mesec, a "crveno zlato", verovatno, će dostići najvišu otkupnu cenu u svojoj istoriji.

"Malinarska groznica trese Srbiju, a za sada nezadovoljnih nema. Pomalo gunđaju samo oni koji su pre dve, tri godine posekli zasade, zbog tadašnje niske cene.U svetu neće biti dovoljno rezervi maline, ove i sledeće godine. Shvatio je konačno i srpski seljak da cene ne određuju ni Vlada Srbije, ni predsednici opština, već tržište", kaže Milomir Stojić, svetski rekorder po prinosu maline.

Ispred novog "pentijuma" u dnevnoj sobi svoje kuće u Mirosaljcima kod Arilja, Milomir prati vremensku prognozu i dešavanja kod konkurencije, u Poljskoj, Čileu, Kini...

"Malina ima lepo ime, ali je trnovita. Uvek preti grad, šta ako bude previše kiše ili suše, ako padne sneg i obori zasade", dodaje proizvođač, očekujući od 20 do 30 tona roda po hektaru.

Prošla godina nije bila dobra za Poljake, jer je suša uništila prinose, a Evropska unija tražila je da se sezoncima plati najmanje 7,4 evra za jedan čas rada.

Tada je svanulo Srbiji, za divno čudo. Svetu je zafalilo 60.000 tona maline, srpske i sve je prodato po pristojnoj ceni.

"Ove godine, cena je još bolja. Najveća u istoriji, ali ako mene pitate, opet minimalna. Ceo se svet vraća na njive, u budućnosti će sve što izađe iz zdravih i čistih zasada vredeti mnogo", rekao je predsednik opštine Arilje Zoran Mićović.

(www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE