• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Vaginini monolozi" za Sklonište za žene

Predstava posvećena sprečavanju nasilja nad ženama - kompletan prihod namenjen je Skloništu za žene i decu žrtve nasilja.

 "Vaginini monolozi" za Sklonište za žene Izvor: MONDO

Predstava "Vaginini monolozi" po kultnom tekstu Iv Ensler biće izvedena u beogradskom pozorištu Atelje 212 u subotu, 29. marta.

Tokom proteklih godina, predstava "Vaginini monolozi" je širom sveta prikupila više od 50 miliona dolara u korist lokalnih organizacija, koje se bore protiv nasilja nad ženama.

Ukupan prihod od beogradske predstave namenjen je najstarijem domaćem Skloništu za žene i decu, žrtve nasilja, čiji je opstanak doveden pod veliki znak pitanje, jer mu je finansiranje obezbeđeno samo do kraja aprila ove godine.

Zbirka monologa o bukvalno svakom doživljaju ili problemu moderne žene u bilo kom delu sveta, i njene vagine, biće predstavljena u izvedbi glumica iz regiona, ali i pevačica, književnica i drugih javnih ličnosti.

"Odabrali smo žene za koje smo smatrali da neće samo pokušati da prenesu fikciju, već će tekstove izgovarati iz svoje duše. Tekst Iv Ensler ne bi trebalo nazivati 'predstavom', već svojevrsnim aktivističkim performansom" rekla je novinarima u Ateljeu rediteljka Anja Suša.

"Svrha dobre umetnosti je povezivanje sa dobom u kojem se zbiva - pozorištem se bavim upravo kako bih mogla da ga povežem sa aktuelnim društvenim problemima" dodala je ona.

"Vaginini monolozi" zanimljiva su zbirka, koja tera na razmišljanje. Među temama koje su obrađene nalaze se strahovi devojčice koja prvi put dobija menstruaciju, prisećanje devojke na stariju ženu koja ju je zavela, iskustvo devojčice koju je silovao prijatelj njenog oca, ispovest žena silovanih tokom rata u Bosni, kao i utisci same Enslerove iz porođajne sale, u kojoj je posmatrala rađanje svoje unuke. Zanimljivo je da spisateljica stalno dodaje zbirci nove priče, od kojih je jedna i "Ispod burke", o patnjama žena u Avganistanu.

Monologe će pred beogradskom publikom izvesti Mirjana Karanović, Ana Sofrenović, Mirjana Bobić Mojsilović, Duška Jovanić, Suzana Zlatanović poznatija kao Luna Lu... Organizatori su istakli da su se trudili da privuku žene iz svih sfera javnog života.


"Naravno da smo želeli da privučemo i estradne zvezde, koje, nažalost, dopiru do mnogo šireg auditorijuma nego pozorište. Pevačica Tijana Dapčević odustala je od predstave iz ličnih razloga, a naša velika želja bila je da angažujemo i Lepu Brenu. Međutim, nadamo se saradnji sa estradom idući put" dodala je Suša.

Ovogodišnja manifestacija obeležavanja "V Day" (dana "V"), u okviru koje će biti izvedeni "Vaginini monolozi", organizovana je u saradnji sa domaćim Anti trafiking centrom, kao i sarajevskom Fondacijom za cure, i zagrebačkim Centrom za ženske studije.

Predstava je deo kampanje "Dok nasilje ne prestane", zamišljena kao "duhovit i optimističan, ali i potresan i otrežnjujući poziv" da se zaustavi nasilje nad ženama i decom, rekla je portparol ATC Nataša Govedarica.

Realizaciju kampanje podržavaju Agencija za saradnju s nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju Beograda, "Atelje 212", Ministarstvo inostranih poslova Norveške i drugi.

U skladu sa regionalnim karakterom pod sloganom "V trougao", predstava će biti izvedena i u tim gradovima tokom vikenda, a u Beogradu će gostovati neke od glumica iz Sarajeva i Zagreba - Sanja Vejnović, Kristina Krepela, Nensi Abdal Saki i druge.

"V day", manifestacija koja slavi vaginu, svetog Valentina i pobedu (victory), ove godine obeležava deset godina postojanja. Centralna proslava biće organizovana 11. i 12. aprila u Nju Orleansu. Učešće su potvrdile velike američke zvezde - Opra Vinfri, Salma Hajek, Marisa Tomei, Džejn Fonda, Glen Klouz...

Statistike u svetu, kao i u Srbiji, pokazuju da je nasilje nad ženama i u porodici više od zabrinjavajućeg - ono je zastrašujuće ozbiljan problem svakog modernog društva.

Između deset i 50 odsto žena u svetu je fizički zlostavljano od strane partnera, pokazuje istraživanje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) objavljeno 2004. Iste godine, anketa sprovedena u Srbiji pokazala je da je svaka četvrta žena u Beogradu bila žrtva nasilja svog partnera.

U svetu, svakih tri minuta jedna žena trpi fizičko nasilje. Svakih pet minuta, jedna žena će doživeti silovanje, a svakih deset minuta to će se dogoditi jednoj devojčici, negde na planeti. Kod 52 odsto tih žena, nasilje je svakodnevno.

Trogodišnji izveštaj domaćeg Autonomnog ženskog centra, objavljen 2004. godine, pokazao je da skoro svaka druga žena trpi psihičko zlostavljanje, dok je svaka treća žrtva nasilja u porodici.

Možda je najpotresniji podatak, dobijen domaćim istraživanjima, činjenica da 67 odsto žrtava nasilja nisu potražile pomoć, jer su mislile da je nasilje - normalno.


(www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE