• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trulo roštilj meso na jugu Srbije

UBPOK je u saradnji sa leskovačkom policijom počeo akciju hapšenja krijumčara i prerađivača govedine koja ilegalnim kanalima stiže sa Kosova.

 Trulo roštilj meso na jugu Srbije Izvor: MONDO

Uhapšen je Dragan Stojmenović, zvani Đura iz Gornjeg Stopanja kod kojeg je u trenutku hapšenja pronađeno pet tona takvog mesa pripremljenog za roštiljdžije širom Srbije.

U Leskovcu se dnevno preradi 20 tona roštilj mesa u kontrolisanim uslovima i još 10 tona "kosovske govedine".

Policija zasada ne iznosi detalje iz istrage, iako se roštilj-meso sumnjivog porekla i kvaliteta već nalazi u prometu. Prodaje se po ceni od 170 do 200 dinara po kilogramu bez deklaracije i imena proizvođača.

"Reč je o mesu koje je stiglo kao humanitarna pomoć na Kosovo. Uglavnom mu je prošao rok trajanja. Radi se o nekvalitetnom mesu koje se po nekoliko puta odmrzavalo. Nemoguće ga je prodati u takvom stanju, pa su se dosetili da ga prerade u roštilj-meso" kaže za "Novosti"pouzdan izvor.

Ne samo da je poreklo mesa opasno, već i uslovi u kojima se švercuje su ispod svake granice higijene. Policajci koji su zaplenili meso u Gornjem Stopanju zgražavali su se nad prizorom da je kanalizacija bukvalno prolazila kroz "preradne kapacitete".

Mnogo veći problem je što slučaj u Gornjem Stopanju nije usamljen, jer se procenjuje da leskovački ilegalni "majstori roštilja" dnevno prerade 10 tona takvog mesa. Nema ga na pijaci i u redovnoj prodaji, ali gotovo svako naselje ili selo ima po jednog takvog majstora u kućnim uslovima.

Pored opasnosti po zdravlje ljudi i gubitka koji državni budžet trpi zbog nelegalnog uvoza i proizvodnje dugoročno su oštećeni i leskovački prerađivači roštilj-mesa.

Novica Marinković, vlasnik jedne od najvećih klanica na jugu Srbije kaže da je zajedno sa još nekoliko kolega mukotrpno radio na brendiranju "leskovačkog roštilj-mesa".

"Ne radi se više o nelojalnoj konkurenciji već o opasnom kriminalu. Juneće meso na liniji nabavljamo po 160 dinara, a ovo kosovsko, odnosno belosvetsko je 100 dinara dok se na Kosovu nabavlja za manje od 50 dinara", upozorava Marinković koji je i predsednik Udruženja klaničara i prerađivača mesa leskovačke opštine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE