• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjeverna Koreja: Stop stranom novcu

Sjevernokorejanci od Nove godine više ne smiju da koriste strani novac, a svako ko bude koristio dolar, evro, juan i druge valute biće strogo kažnjen.

 Sjeverna Koreja: Stop stranom novcu Izvor: MONDO

Sjeverna Koreja je zabranila upotrebu stranog novca u još jednom koraku komunističke vlasti da osigura kontrolu nad začecima tržišne privrede u zemlji.

Izvještaji kažu da dekret o zabrani govori o strogim kaznama za svakog ko koristi dolar, evro, juan i drugi tuđi novac. Inostrana valuta je ranije prihvatana u nekim radnjama, restoranima i drugim mjestima, posebno onima koji su pružali usluge strancima.

Naređenje, koje je izdao sjevernokorejski ured državne bezbjednosti i koje stupa na snagu 1. januara, ima za cilj da "zabrani cirkulaciju stranog novca," kaže državna kineska televizija ČTV.

Štampa u Seulu tvrdi da dekret zabranjuje svim pojedincima i organizacijama sem banaka da posjeduju strani novac.

Zvanična sjevernokorejska glasila ne pominju novu zabranu.

Naredjenje je došlo poslije nedavne odluke vlade u Pjongjangu da revalvira severnokorejski von kao dio dugoročne valutne izmjene čiji je cilj da zauzda veliku inflaciju i osigura komandni položaj države nad ekonomijom.

Nesposobna da obezbijedi hranu za 24 miliona stanovnika, vlada izolovane države je 2002. godine počela da dopušta neke oblike tržišta, uključujući dozvolu seljacima da prodaju neke svoje proizvode.

Potez je imao ekonomskog uspjeha, ali je u zemlji procvjetala prodaja zabranjene robe kao što su filmovi i sapunske opere iz rivalske Južne Koreje. Najveća veleprodajna pijaca u Pjongjangu navodno je zatvorena sredinom juna.

Revalvacija vona i zamjena novčanica pogodila je one koji su zaradili na tržišnoj trgovini. Vlast je naredila stanovništvu da zamijeni ograničenu sumu starih novčanica za nove, a da ušteđevinu deponuje u banke.

Revalvacija je navodno izazvala gnjev u narodu koji strahuje da možda nikad neće moći da povuče svoje uloge iz banaka.

Novi dekret daje preduzećima 24 sata da polože sve devize u banke.

"Kad im taj novac bude potreban zbog trgovine, mogu da ga podignu sa računa pošto dobiju dozvolu", kaže se u naređenju, prema navodima južnokorejske štampe.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE