• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina pretekla Njemačku po izvozu

Prema najnovijim podacima o njemačkom izvozu za novembar 2009, ova zemlja je izgubila primat najvećeg svetskog izvoznika, koji je preuzela Kina

 Kina pretekla Njemačku po izvozu Izvor: MONDO


Njemačka, sa 82 miliona stanovnika, prodala je robe u vrijednosti od 734,6 milijardi evra (1.050 milijardi dolara) u toku prvih 11 mjeseci 2009. godine, navodi se u podacima njemačkog instituta Destatis.

Kina sa 1,34 milijardi stanovnika je u istom periodu pretekla Njemačku i izvezla robe u vrijednosti od 1.070 milijardi dolara.

Očekuje se da će kada stignu podaci za cijelu 2009. godinu Kina biti u prednosti u odnosu na Njemačku koja je proteklih godina bila za dlaku ispred nje u količini izvoza i održavala mjesto prvog izvoznika svijeta.

Kineski pomoćnik ministra privrede Džong Šan ocijenio je krajem decembra da će Kina vjerovatno preteći Njemačku i postati prvi svjetski izvoznik za 2009. godinu i pored usporavanja izvoza zbog svjetske ekonomske krize i pada kineskog izvoza procijenjenog na 16 odsto na godišnjem nivou.

Najveći dio njemačkog izvoza, 63 odsto namijenjen je za evropske partnere Njemačke.

Iako je izgubila prvo mjesto spoljnotrgovinski suficit Njemačke je i u novembru zabilježio rast.

Mada više nije broj jedan u svijetu dobro stanje njemačkog izvoza jedan je od rijetkih razloga za optimizam za privredu zemlje, ocjenjuju stručnjaci.

"Njemačka privreda bar može da se osloni na svog starog prijatelja - snažan izvoz", rekao je Karsten Brzeski iz banke ING.

Njemački trgovinski suficit je znatno porastao u novembru na 17,2 milijarde evra prema desezoniranim podacima u odnosu na 13,6 milijardi evra u oktobru, čemu je djelimično doprinjeo i pad uvoza od 5,9 odsto na 53,4 milijarde evra.

Svi su izgledi da će se trka između dva izvozna džina nastaviti i u 2010. godini. Kina će se, prema riječima ministra Džonga, suočiti sa još komplikovanijom situacijom zbog nesigurnosti oko svjetske tražnje i stabilnosti kursa juana.

Što se Njemačke tiče analitičari se plaše da će se usporiti spoljna tražnja koja je do sada bila podsticana planovima privrednog oporavka koje su mnoge zemlje sprovodile.

(MONDO/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE