• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedini razlog za zastoj kredita tehnički problem

Kvar u softveru stopirao isplate subvencionisanih stambenih kredita Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

 Jedini razlog za zastoj kredita tehnički problem Izvor: MONDO

Jedini razlog za zastoj u odobravanju i isplati subvencionisanih stambenih kredita su problemi tehničke prirode koje Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita ima sa softverom, rekao je u sredu direktor NKOSK Aleksandar Jović.

On je odbacio spekulacije da je NKOSK potrošio mesečnu kvotu za kredite i da je zbog toga došlo do zastoja ističući da je za tu namenu budžetom predviđeno 3,5 milijardi dinara i da ta sredstva nisu potrošena.

U izjavi Tanjugu Jović je izrazio nadu da će u naredna dva do tri dana, najkasnije do ponedeljka, ti problemi biti otklonjeni, pa će Korporacija ponovo početi da prima zahteve za subvencionisane stambene kredite.

Jović je ukazao da je u ovoj godini korporacija potrošila oko 170 miliona na mesečnom nivou, odnosno ukupno oko 450 miliona dinara.

"Na osnovu toga možemo da zaključimo da do kraja godine imamo još slobodnih oko tri milijarde, od čega je milijarda za profesionalne pripadnike Vojske Srbije, a za građane je ostalo još oko dve milijarde dinara", naglasio je on.

Jović je podsetio da to predstavlja samo onaj deo koji subvencioniše država - 20 odsto od ukupnog iznosa vrednosti nekretnine, odnosno od traženog iznosa kredita.

Korisnici subvencionisanih stambenih kredita do 45 godina u obavezi su da obezbede pet odsto učešća, a 20 odsto učešća obezbeđuje se iz budžeta u vidu dugoročnog stambenog kredita.

Preostalih 75 odsto cene nekretnine, odnosno traženog iznosa kredita, obezbeđuje poslovna banka.

Korisnik kredita u periodu do maksimalno 25 godina otplaćuje deo kredita dobijen od banke, a kreditna sredstva dodeljena iz budžeta otplaćuje nakon isteka tog perioda, a najkasnije od 25. do 35. godine od puštanja kredita u tečaj.

Kamatna stopa za deo kredita koji se finansira iz budžeta na ime učešća iznosi 0,1 odsto na godišnjem nivou.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE