• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poskupljuju čokolade!

Porast cijena kakaa i šećera na svjetskom tržištu dovešće do poskupljenja čokolade u supermarketima od 10 do 20 odsto.

 Poskupljuju čokolade! Izvor: MONDO

Svašta je poskupjelo u ekonomskoj krizi, ali je ljubitelje slatkiša baš potjerao maler - ne samo da moraju da stežu kaiš, već je i kakao slabo rodio, pa cijene čokolade snažno idu gore. Biće bolje sljedeće zime, kažu ekspeti.

Vjerovatno najvažniji problem za ljubitelje čokolade jeste porast cijena kakaa na svjetskom tržištu. Zbog toga bi i čokolada u supermarketima mogla da poskupi od 10 do 20 odsto. To i nije mnogo u odnosu na cijenu kakaa na svjetskom tržištu koja se od 2007. udvostručila. Razlog: slabija berba širom svijeta, ukazuje ekspert za sirovine njemačke Komerc banke Karsten Frič.

“Posljednjih mjeseci stižu informacije o neočekivano slaboj proizvodnji i ponudi, iako se očekivalo da će se situacija, poslije prošlogodišnjeg pada, stabilizovati i poboljšati. To se osjeća i ovdje na berzi gdje cijena kakaa raste", izjavio je Frič za njemački državni radio "Dojče vele".

Slično je i sa šećerom. Zbog jakih kiša, u Brazilu ove godine očekuju manji rod za čak 35 miliona tona, a situacija bi mogla da bude i gora jer se nepovoljni vremenski uslovi nastavljaju. Takva nestabilna ponuda u suprotnosti je sa sve većom potražnjom šećera i kakaa, na primer u Kini i Indiji.

Sve to, u kombinaciji sa postepenim oporavkom poslije svjetske ekonomske krize, moglo bi da dovede do eksplozije cijena čokolade, kaže Harald Gruber iz konsultantske kuće “Silvija Kvant".

“Uočava se da cijene mnogih važnih sirovina, u šta ubrajam šećer, ali i sirovu naftu, od prvog i drugog kvartala prošle godine idu na gore. To je rezultat oporavka svjetske ekonomije", rekao je.

Svakako da u svemu tome i spekulacije na tržištu sirovina igraju određenu ulogu, ukazuje diler sa frankfurtske berze Dirk Miler.

“Potražnja za šećerom je u porastu, naročito u zemljama u razvoju. A ulaganja u šećer odlična su za spekulacije. U kakao takođe. Dakle, za takve sumnje postoje dobri razlozi. Jasno je da je na tržištu mnogo spekulativnog novca koji može da 'naduva' cijene. U ovom trenutku svi traže u šta bi mogli da ulože, a da li će se to i isplatiti vidjećemo uskoro", istakao je Miler za njemački radio.

Pad cijena, smatraju eksperti, može se očekivati najranije u drugoj polovini ove godine. Očekuje se da će do tada proizvođači kakaa i šećera prilagoditi svoj obim proizvodnje svjetskom tržištu. To znači da će ljubitelji čokolade, u svom omiljenom slatkišu - po starim cijenama moći da uživaju tek predstojeće zime.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE