• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Goreli bolnica, biblioteka, barake kod Gazele

U Surdulici izgoreo deo Bolnice za plućne bolesti, u Vlasotincu potpuno narodna biblioteka, a ispod Gazele i četiri romske barake.

 Goreli bolnica, biblioteka, barake kod Gazele  Izvor: MONDO

U Surdulici je u noći zmeđu ponedeljka i utorka izgoreo deo zgrade Specijalne bolnice za plućne bolesti, dok je u Vlasotincu u utorak potpuno izgorela narodna biblioteka "Desanka Maksimović".

Kako je Beti potvrđeno u Surdulici svih 80 bolesnika je na vreme evakuisano, nema povređenih ni stadalih, ali je pričinjena materijalna šteta.

Prema prvim informacijama dobijenim od zaposlenih, uprkos brzoj i efikasnoj intervenciji vatrogasaca potpuno je izgorelo odeljenje rentgena, zbog čega je zabranjen pristup mestu požara.

Regionalna Radio televizija Vranje objavila je da je na mesto požara iz Vranja stigla ekipa za merenje radioaktivnog zračenja.

Istražni organi intenzivno rade na otkrivanju uzroka požara i proceni štete.

Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici jedina je te vrste južno od Niša, a nova zgrada otvorena je pre nepune dve godine.

Biblioteka u Vlasotincu je izgorela do temelja, a iz zgrade se i dalje vije gust dim.

Požar je izbio oko 9.30 u krovnom delu konstrukcije zgrade koja je prošle godine renovirana sredstvima Vlade Srbije, a vatrogasna ekipa je sat po izbijanju uspela da lokalizuje požar.

Direktorka biblioteke Katarina Cokanović rekla je agenciji Beta da je požar izbio u potkrovlju zatim na prvom spratu dvospratnog zdanja izgrađenog 1850. godine.

Zbog vatrene stihije koja je bila jaka, zaposleni nisu mogli da ugase sami požar iako je u zgradi bilo sedam protivpožarnih aparata, rekla je ona.

Prema njenim rečima, na prvom spratu biblioteke izgoreo je ceo knjižni fond - zavičajni, istorijski i stručna literatura.

"Zaposleni su uspeli da spasu fond beletristike ali on se nalazi u lošem stanju jer su sve knjige nakvašene dok su vatrogasci gasili vatru", istakla je ona.

Predsednik opštine Vlasotince Srđan Šušulih rekao je da je šteta neprocenjiva.

"Uništeni su zapisi celokupne istorije Vlasostinca i njenog kraja, knjige od neprocenjive važnosti i jedna od najstarijih zgrada poznata kao Gigina kuća koja je bila pod zaštitom zavoda spomenika kulture", naveo je on.

On je kazao da je prošle godine renovirana i cela spoljašnost i unutrašnjost zgrade i da je svaka prostorija imala kompjuter.

"I ja sam pokušao da gasim vatru ali jednostavno nije moglo da se priđe zgradi", rekao je Šušulić.

O ovom događaju obavešteno je ministarstvo kulture i očekuje se dolazak državnog sektetara Ivane Stefanović.

Na licu mesta se nalaze policija i vatrogasci koji još gase požar.

Četiri barake u romskom naselju ispod mosta Gazela u Beogradu izgorele su u utorak u požaru koji je izbio u 13.15 časova, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U požaru nije bilo povređenih, a u MUP-u je rečeno i da je požar lokalizovan.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE