• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska izvozi gorivo Arapima!?

Autor mondo.ba

Bosna i Hercegovina izvezla je u prošloj i ovoj godini naftnih derivata u vrijednosti od 159,7 miliona KM, a među zemljama u koje se gorivo izvozi nalazi se i jedna od naftom najbogatijih zemalja na svijetu – Ujedinjeni Arapski Emirati.

 Srpska izvozi gorivo Arapima!? Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) gorivo iz BiH izvozi devet firmi, a među njima su "Optima grupa" i "Aerodromi RS" iz Banjaluke, "Sistem ecologica" iz Srpca, "Energopetrol" i "SGS BiH" iz Sarajeva, Međunarodni aerodrom Tuzla, "Hifa-oil" iz Tešnja, "Pažin" Stolac i "Circle International" iz Čitluka, piše portal Capital.ba.

Posebno je zanimljivo da se među preduzećima kojima se isplati kupovati gorivo u BiH nalazi i firma iz Dubaija – "Benson Fze" koja dizel kupuje od banjalučke "Optima grupe" koja je u ruskom vlasništvu kao i Rafinerija nafte Brod. Gorivo se cisternama transportuje do hrvatske luke Vukovar.

Ukoliko gorivo zaista završi na odredištu, postavlja se pitanje ekonomske opravdanosti izvoza dizela iz Rafinerije Brod, s obzirom na to da maloprodajna cijena na pumpama u RS trenutno iznosi oko 1,75 KM po litru, dok je u Dubaiju ispod jedne konvertibilne marke, navodi Capital, dodajući da stručnjaci pretpostavljaju da gorivone ide ''bogatim arapskim šeicima'' već najvjerovatnije završava u nekoj od susjednih zemalja oslobođeno PDV-a i akciza.

Osim Ujedinjenih Arpaskih Emirata, gorivo se iz BiH izvozi i u Veliku Britaniju, Švedsku, Njemačku, Tursku, Švajcarsku, Dansku, Mađarsku, Italiju, Slovačku, te u susjednu Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju.

Ove godine je najviše izvezeno biodizela i to u vrijednosti od čak 51,6 miliona KM, potvrđeno je za Capital u UIO BiH

Biodizel se iz BiH najviše izvozi u Holandiju, Mađarsku, Njemačku, Sloveniju i Švajcarsku.

Osim u Ujedinjene Arapske Emirate, dizel se uglavnom izvozi u Hrvatsku i Crnu Goru, a u ove dvije zemlje okruženju najviše se izvozi i benzin. Kerozin najviše ide u Mađarsku, Tursku, Italiju i Irsku.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE