• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"BiH izvozi ljude umjesto robe"

Autori mondo.ba Autori Agencije

Sve što su vlasti u BiH uradile na unapređenju poslovnog okruženja prethodnih godina nije bilo dovoljno, tvrdi direktor Svjetske banke Emanuel Salinas.

“Sprečavanje smanjenja konkurentnosti BiH zahtijeva mnogo jače, odlučnije i usklađenije aktivnosti. Zahtijeva snažnu opredjeljenost najviših nivoa vlasti za definisanje i nadziranje implementacije reformi za uklanjanje prepreka u poslovnu okruženja koje sprečavaju razvoj privatnog sektora”, naveo je Salinas u autorskom tekstu za današnji “Dnevni avaz”.

Prema njegovom mišljenju, to će zahtijevati izmjene zakona i propisa da bi bili povoljniji, a ne da budu prepreka za preduzetništvo, a biće potrebna i promjena stava regulatornih agencija da odgovaraju na potrebe klijenata i da budu odgovorne za svoj rad.

On je istakao da i privatni sektor i civilno društvo moraju da odigraju svoju ulogu, jer su privatni preduzetnici pogođeni slabostima poslovnog okruženja i imaju ključnu ulogu u utvrđivanju prioriteta reforme i potvrđivanju da se reforme ne odvijaju samo na papiru nego da se osjećaju i u praksi.

“Treba obnoviti naglasak na unapređivanje poslovnog okruženja u BiH. U njegovom nedostatku konkurentnost zemlje ostaće ugrožena, investicije će otići na druga mjesta, a zemlja će nastaviti da izvozi ljude kao svoj najbolji resusrs, umjesto izvoza robe”, naveo je Salinas.

On je poručio da BiH, u kojoj je prisutna velika nezaposlenost, a mogućnosti za pronalazak boljeg radnog mjesta ograničene, ne može dopustiti luksuz slabog poslovnog okruženja.

Grupacija Svjetske banke je 31. oktobra objavila godišnje rangiranje – globalno mjerilo gostoljubivosti zemlje za strane investicije, koliko je lako privatnim firmama da ostvaruju rast i domaćim preduzetnicima da otvore novu firmu, na kojem se BiH nalazi na 86. mjestu, pet mjesta slabijem nego prošle godine.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

ko

Stranci su u bivšoj BiH uništili,dobre ljude,dobre firme,dobar život i miran a sada hoće,što su i uspjeli da unište i ono malo dobrote kod pojedinih i obogate pojedince a ostao da naprave prosjake.

jz

Za koga će biti bolje?Za federalnu,srpsku vlast ili za narod kojem su smanjene plate uz put rečeno od kojih nemogu živjeti i koji padaju u dužničko ropstvo a nemaju odakle da vrate pa sebe unište.

zena-zmaj

Jos je dobro dok je na komad, a ne na kilu! Kakvi nas strucnjaci vode.....

MONDO REPORTAŽE