• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Propala prodaja Alitalie

Ponuda Er Frans-KLM o preuzimanju Alitalie raspala se posle neuspešnih pregovora sa sindikatima.

 Propala prodaja Alitalie Izvor: MONDO

To italijansku državnu avio kompaniju ostavlja u teškoj nevolji samo 11 dana pre opštih izbora.

Alitalia - nekada ponosni simbol italijanskog posleratnog ekonomskog poleta - danas rizikuje bankrotstvo a njena sudbina je postala prvorazredno političko pitanje.

"Ova kompanija je prokleta: samo isterivač đavola može da je spase", rekao je predsednik Alitalie Mauricio Prato posle propasti pregovora sa sindikatima. Alitalija je saopštila da je Prato podneo ostavku.

Er Frans-KLM, koji se smatrao za najbolju nadu da Alitalia doživi preokret, kaže da ne postoje uslovi za dalje pregovore, ali da i dalje veruje u projekt preuzimanja.

Alitalia, koja gubi milion evra dnevno i duguje 1,37 milijardu (2,14 milijardi dolara), kaže da joj je neophodna injekcija gotovine do sredine godine da bi nastavila da leti.

Italijanska, odlazeća vlada levog centra koja se trudi da proda svoj udeo od 49,9 odsto u kompaniji, odobrila je preduzimanje pre dve sedmice. Ali, posao je naišao na otpor sindikata, izbornog favorita Silvija Berluskonija i uprave milanskog aerodroma.

Predsednik Er Frans-KLM, Žan-Siril Spineta vratio se u Pariz - avionom Alitalie - pošto je odbio zahteve sindikata da preuzme odeljenje zemaljskog servisa kompanije i kupi nove avione.

Najveći avioprevoznik na svetu danas kaže da Spineta žali zbog neuspeha. Vođa najvećeg italijanskog sindikata, Dzuliemo Epifani, nazvao je kolaps "porazom za celu zemlju".

Akcije Alitalie pale su za 5,7 odsto, na pola evra, što je tržišnu vrednost kompanije stavilo na oko 735 miliona evra - pre propasti pregovora. Trgovanje akcijama Aliatlie biće za danas suspenovano, saopštla je milanska berza.

Uprkos gubitaka i čestih štrajkova, dominacija nacionalnog prevoznika na krajnje probitačnoj liniji Milano-Rim čini Alitaliu privlačnim posedom za Er Frans-KLM.

Francusko-holandski avioprevoznik je planirao otpuštanje 2.100 od 19.000 zaposlenih u tom avioprevozniku. Vlada u Rimu je 15 meseci pokušavala da proda kompanju, a EU je zabranila dalju državnu pomoć.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE