• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Itar-Tass: Gasprom još dugo nece imati partnera u Srbiji?

Većina ministara "odbacila predlog premijera Koštunice da preda na ratifikaciju okvirni energetski sporazum, potpisan u Moskvi 25. januara"

 Itar-Tass: Gasprom još dugo nece imati partnera u Srbiji? Izvor: MONDO

Srbija neće ratifikovati sporazum o saradnji u oblasti nafte i gasa do formiranja nove vlade i parlamenta, posle izbora 11. maja, javila je u četvrtak ruska državna agencija Itar-Tass.

Ruska agencija je zapravo prenela vest iz Beograda da je većina ministara odbacila predlog premijera Koštunice da okvirni energetski sporazum, potpisan u Moskvi 25. januara, bude upućen na ratifikaciju.

Ruska agencija dalje u svom saopštenju komentariše ishod sednice srpske vlade u vezi ratifikacije sporazuma.

U sadašnjem političkom odnosu snaga, postoji mogućnost da posle majskih izbora nijedna od koalicija ne dobije značajnu premoć, da ne bude moguće formiranje stabilne vlade i da Srbija, kako je to već bivalo, stupi u fazu dugotrajne nestabilnosti.

"Tada Gasprom još dugo neće imati ni pravne osnove ni partnere za to da vodi poslove u Srbiji", navela je agencija, dodajući da bi bilo pogrešno "ne uzimati u obzir takvu mogućnost, imajući u vidu razmere rusko-srpskog projekta".

Većina ministara je "odbacila predlog premijera Koštunice da preda na ratifikaciju okvirni energetski sporazum, potpisan u Moskvi 25. januara".

Osim toga "nije bilo teško predvideti današnji razvoj događaja", budući da su još u sredu "bivši partneri raspadnute vladajuće koalicije izneli svoje pozicije".

"Koštunica je izrazio uverenje da sve pravne osnove za ratifikaciju postoje", jer je "prisustvo rukovodstva Srbije na ceremoniji potpisivanja energetskog sporazuma najbolja garancija da će vlada, a zatim parlament doneti odluke koje potvrđuju taj dokument".
Kancelarija predsednika Borisa Tadića saopštila je da je vlada u ostavci i da ispunjava samo tehničke funkcije a da ratifikacionu proceduru treba da završi vlast koja će biti formirana posle prevremenih izbora.

Teško je reći na čemu je zasnovana uverenost predsednika države da će posle izbora energetski sporazum ipak biti ratifikovan, jer se može dsesiti da novi kabinet nema političku volju da dokumentu da 'zeleno svetlo'", konstatuje Itar-Tass.

Agencija tu ocenu ilustruje činjenicom da su u različitim fazama protiv sporazuma istupale stranka G17plus i Liga socijaldemokrata Vojvodine, koje ulaze u "proevropsku predizbornu koaliciju" DS-a.

"Takva volja u izobilju postoji kod DSS, kao i kod SRS, čije šanse za pobedu nisu loše, ali teško da je upravo njihovu poziciju odlučila da obnaroduje kancelarija predsednika Tadića", navela je ruska državna agencija.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE