• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić osumnjičen za ratne zločine

Autor SRNA

Policijska uprava Trebinje dostavila je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv Harisa Silajdžića zbog sumnje da je kao visoki funkcioner takozvane Republike BiH počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti

Zločini su se dogodili na području opštine Konjic od 1992. do 1995. godine.

Prema nezvaničnim saznanjima Srne, Silajdžić se sumnjiči da je od 1992. do novembra 1993. godine u svojstvu ministra inostranih poslova, a nakon toga do kraja 1995. godine u svojstvu predsjednika takozvane Vlade BiH i jednog od osnivača Patriotske lige u Konjicu donosio odluke o osnivanju logora na području Konjica, Čelebići, Musala i Bradina.

U ovim logorima se nalazilo protivpravno uhapšenih više stotina srpskih civila, ubijena su 32, a više desetina žena je silovano, što potvrđuje da je Silajdžić vršeći najodgovornije funkcije u izvršnoj vlasti znao i odobravao postojanje i djelovanje ovih logora u kojima su počinjeni ratni zločini, te postavljao upravnike logora /u Musali Ethema Žilića/, navodi se u dokumentu.

U izvještaju u koji je Srna imala uvid navodi se i da je Silajdžić odgovoran što je kao visoki fukcioner takozvane Republike BiH, kao i kroz uticaj koji je imao, znao i morao da zna, te preko drugih lica učestvovao u krivičnim djelima ratnih zločina.

Navodi se da je podsticao, donosio odluke, potpisivao rješenja o postavljanjima u logorima, donosio odluke o razmjenama, naređivao ili na drugi način pomagao ili podržavao planiranje i pripremu, u cijelosti ili djelimično nacionalne, etničke i rasne grupne sukobe i podsticao političko-vojnu kampanju na području opštine Konjic gdje je smrtno stradalo 186 lica, 2.000 zatočeno u logore, a više desetina žena silovano.

Izvještaj protiv Silajdžića podnijelo je Odjeljenje Policijske uprave Trebinje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina.

Policijska uprava Trebinje je ove godine Tužilaštvu BiH dostavila pet izvještaja o ratnom zločinu protiv pet lica zbog osnovane sumnje da su počinili ova krivična djela tokom 1992. godine na području opština Konjic i Čapljina.

KOJIĆ: ŠTO PRIJE POKRENUTI ISTRAGU

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić zatražio je od Tužilaštva BiH da što prije pokrene istragu u predmetu "Konjic" jer je riječ o klasičnom primjeru udruženog zločinačkog poduhvata.

"Republički centar stavlja se u potpunosti na raspolaganje Tužilaštvu BiH, iako se plašimo, kada je riječ o pravosudnim institucijama na nivou BiH, da ovo ne završi kao slučaj Šemsudina Mehmedovića", rekao je Kojić Srni.

On je rekao da je potpuno jasno da je Haris Silajdžić, s obzirom na funkciju koju je obavljao tokom rata, učestvovao u osnivanju logora na području Konjica i da je svojim potpisom davao salasnost za osnivanje logora.

"Tu postoji njegova odgovornost", rekao je Kojić.

On je pohvalio MUP Republike Srpske i Policijsku upravu Trebinje koja je dostavila Tužilaštvu BiH izvještaj protiv Harisa Silajdžića u predmetu "Konjic".

Policijska uprava Trebinje dostavila je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv Harisa Silajdžića zbog sumnje da je kao visoki funkcioner takozvane Republike BiH počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti na području opštine Konjic od 1992. do 1995. godine, saznaje Srna.

Prema nezvaničnim saznanjima Srne, Silajdžić se sumnjiči da je od 1992. do novembra 1993. godine u svojstvu ministra inostranih poslova, a nakon toga do kraja 1995. godine u svojstvu predsjednika takozvane Vlade BiH i jednog od osnivača Patriotske lige u Konjicu donosio odluke o osnivanju logora na području Konjica, Čelebići, Musala i Bradina.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE