• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kazne za neizdavanje računa od 10 do 20.000 KM

Autor SRNA

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama kojim su propisane kazne od 10.000 KM do 20.000 KM za neizdavanje fiskalnog računa.

 Fiskalni račun RS kazne Izvor: Mondo/Željko Svitlica
Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović objasnila je da je zakonskim izmjenama definisana novčana kazna kao zamjena za zatvaranje objekta.

"Ako kazna bude plaćena u roku od 48 časova, objekat neće biti zatvoren. U suprotnom, biće zatvoren 30 dana, a ne 15 kao što je bilo propisano do sada. Ponovljenim prekršajem novčana kazna bila bi dvostruko veća, a objekat zatvoren 60 dana", rekla je novinarima Vidovićeva nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

Ona je naglasila da se ovim zakonskim rješenjem želi umanjiti nivo sive ekonomije, što podržava i poslovna zajednica.

Vidovićeva je navela da je Vlada Srpske utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit kojim je predviđeno da poreska osnovica bude umanjena 100 odsto za ulaganja u opremu i postrojenja.

"Oni koji budu ulagali u opremu i postrojenja neće biti oporezovani, a vodili smo se činjenicom da je naša privreda još tehnološki zaostala", pojasnila je Vidovićeva.

Vlada Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društvima za osiguranje kojim je propisano da direktori društava moraju imati dva pomoćnika koji će snositi odgovornost kao direktor.

Vidovićeva je napomenula da je cilj prilagođavanje društava evropskim normama i povećanje njihovog kapitala do šest miliona KM.

Ona je rekla da je na sjednici utvrđen i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu, jer Centralna banka BiH namjerava da sačini registar računa za fizička lica.

"Ovi zakoni proističu iz ekonomskih reformi koje je Vlada Republike Srpske utvrdila. Naš cilj je rasterećenje privrede i vjerujem da ćemo u ovoj godini imati još zakona koji će se odnositi na poboljšanje uslova u privredi", zaključila je Vidovićeva.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Medo

Jel to vazi i za ove sto rade na pijaci Voce povrće....od njih niko nista ne daje.... 🤔🤔🤔🤔

Milan

Opet ce sirotinji da zatvaraju a pojedinim inspekcija ne smije ni da udje da neizgube posao

MONDO REPORTAŽE