• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Bolji život ne donose veće plate već stabilne cene"

Guverner smatra da "građane neće usrećiti ni nagrade ni povećanja plata nego stabilan dinar".

 "Bolji život ne donose veće plate već stabilne cene" Izvor: MONDO

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da je u Srbiji u poslednjih 40 godina dokazano da bolji život ne donose veće plate, nego stabilnije cene, koje su jedan od instrumenata obaranja inflacije.

"Građane neće usrećiti ni nagrade ni povećanja plata nego stabilan dinar, a koliko su mere koje su do sada donete bile uspešne govori cena hleba, poljoprivrednih proizvoda, pošto ni u jednoj zemlji u okruženju te cene nisu povećane u meri koliko u Srbiji“, kazao je Jelašić TV B92, povodom odluke vlade da poveća plate zaposlenima u javnom sektoru.

"U ovakvim uslovima bilo bi mnogo bolje da tog povećanja plata nema, ali ako je to predviđeno budžetom, a izgleda da jeste, bilo bi bolje da je to povećanje bilo kasnije“, naveo je Jelašić i dodao da će centralna banka i taj višak novca prikupiti.

Jelašić je upozorio da će povećanje plata koštati, jer će za taj višak novca NBS morati da plati referentnu kamatu od 14,5 odsto.

Guverner je najavio i pooštravanje monetarne politike, ukoliko stopa inflacije nastavi da raste dodadašnjim tempom i upozorio da bazna inflacija trenutno iznosi sedam odsto na godišnjem nivou (za ovu godino predviđen raspon od tri do šet odsto). "To će značiti skuplje kredite u dinarima i manju mogućnost pristupa takvim kreditima, ali moramo da vratimo inflaciju na jednocifrenu i nadam se da ćemo posle izbora imati boljeg sagovornika u vladi“, objasnio je Jelašić.

On je istakao i da je jako važno šta će biti posle izbora, ali sigurno je da 12. maja neće biti "smak sveta“. "Niti će kurs biti 110, niti 70 dinara, ali u zavisnosti koja opcija pobedi biće lakše ili teže ostvariti cenovnu stabilnost, biće kurs viši ili niži, ali će se to reflektovati na bilans stanja i bilans uspeha NBS“, rekao je Jelašić.

Prema njegovim rečima, ishod izbora će uticati u tom smislu što će ukoliko bude veći pritisak na kurs, a manje direktnih stranih investicija i veća politička neizvesnost, NBS će biti još restriktivnija, a kredita će biti još manje. "Sa druge strane, ako bude veći priliv stranih investicija, većeg poverenja, kurs biti stabilniji i manji pritisak na cene, centralna banka će moći u poslednjem kvaratalu da malo popušta“, rekao je Jelašić.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE