• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Tek sad će nauka i digitalne tehnologije dobiti na zamahu"

Autori mondo.ba Autori Nezavisne novine

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Goran Radivojac prokomentarisao je prijedlog za smanjenje obavezne stope rezervi od strane Centralne banke BiH, a dao je i svoju, optimitičnu prognozu o uticaju virusa korona na ekonomiju

 "Tek sad će nauka i digitalne tehnologije dobiti na zamahu" Izvor: youtube/screeanshot.

Da se obavezne stope rezervi koje su banke dužne da polože na račune Centralne banke BiH smanje sa 10 na pet odsto, predloženo je nakon zajedničkog sastanka bankara s predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj zbog virusa korona, a odmah nakon toga jedan od zaključaka Predsjedništva BiH bio je da će Predsjedništvo i druge nadležne institucije razmotriti mogućnost upotrebe rezervnih sredstava CB BiH u svrhu amortizovanja efekata krize.

Možda će vas zanimati

Goran Radivojac, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, slaže se da bi to moglo biti dobro rješenje.

"I ranije je bilo takvih prijedloga, ali imali smo otpor u samoj strukturi Centralne banke, koja je po napucima MMF-a i Svjetske banke tu imala čvrst stav. Vidimo da to drugi rade i Centralna banka treba da reaguje, ne napamet i bez osnova već po zahtjevu kompletnog društva da se tu nešto uradi i ta banka treba da oslobodi novac. Ako misle da je puno pet odsto, treba napraviti računicu. Ali, nažalost u BiH je puno toga cementirano od CB BiH do Uprave za indirektno oporezivanje", rekao je Radivojac za "Nezavisne novine", dodajući da je u zemljama Evrope to dosta fleksibilnije postavljeno.

Naglašava da je vjerovatno jedan od rijetkih koji u problemima u vezi s korona virusa, što se ekonomije tiče, vidi nešto pozitivno.

"Nema napretka bez izbacivanja iz ravnoteže i tek će sad nauka, digitalne tehnologije i sve ostalo dobiti na zamahu. Sad vidim mogućnost da podignemo i produktivnost i obrazovanje i sve kroz nove tehnologije", rekao je Radivojac.

Nakon ideje da Centralna banka BiH smanji obavezne stope rezervi, reagovali su i iz ove finansijske institucije, koja ističe da se na njenim računima trenutno nalazi 5,5 milijardi KM deponovanih od komercijalnih banaka i njihovih deponenata.

"Od toga je 2,7 milijardi KM obavezna rezerva, dok 2,8 milijardi KM predstavlja višak iznad obavezne rezerve. Ovo jasno ukazuje na to da je bankarski sistem u zemlji likvidan i ne postoji trenutno potreba za dodatnih smanjenjem stope obavezne rezerve", saopštili su iz Centralne banke BiH, dodajući da raspolažu dovoljnom količinom gotovog novca konvertibilne marke i evra, tako da mogu odgovoriti potrebama komercijalnih banaka u cilju snabdijevanja građanstva i privrede.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE