• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Nemačkoj rekordna nezaposlenost

Autor Georgi Mitev Šantek

Nemački ekspert Roland Berger upozorava da bi u Nemačkoj, usled krize zbog pandemije korona virusa, broj nezaposlenih mogao dostići i pet miliona. To je znak veliko usporenja privrede, što se sa zebnjom gleda i u Srbiji.

 U Nemačkoj rekordna nezaposlenost Izvor: Guliver/Getty Images, SARINYAPINNGAM/iStockphoto

U junu, prema aktuelnim podacima, u Nemačkoj je birou rada prijavljeno 2,853 miliona nezaposlenih, ali pojedini eksperti se boje da to nije najgori mogući rezultat.

"Verujem da postoji opasnost da dođemo do broja od pet miliona nezaposlenih", kazao je Berger tokom diskusije i dodao da očekuje stopu nezaposlenosti od deset odsto.

To je, kako je ocenio, ogromna pretnja po nemačku privredu.

I tih 2,9 miliona je je nezaposlenost koja je poslednji put bila leti tako visoka pre deset godina, a pre pet godina je teško stanje na tržištu rada zabeleženo za celu godinu.

NIŠTA BOLJE NI U ITALIJI

A u Italiji, drugom po veličini trgovinskom partneru Srbije, više od pola miliona ljudi je ostalo bez posla samo u periodu od februara do maja ove godine.. Pred toga državni institut za statistiku, ISTAT, beleži 900 hiljada "neaktivnih", to jest onih koji ne rade i ne traže posao i još oko 400 hiljada osoba koji posao traže u privredi koja slabo radi zbog korona virusa.

Šef Savezne agencije za rad (BA), Detlef Šele, nedavno je izjavio da smatra da da će se situacija nakon leta poboljšati. Ali, upozorava Šele, da bi broj nezaposlenih pao na jesen neophodno je, prema njegovim rečima, da sada deluje popuštanje restrikcija uvedenih zbog korona virusa u gastronomiji i turizmu, da svetska trgovina bude pokrenuta i da paket mera za podsticanje privrede deluje.

Šef Socijaldemokratske partije (SDP) Norbert Valter Borjans smatra da je i aktuelni broj nezaposlenih previsok.

Kazao je da ne treba "prizivati đavola", dodajući da se mnogi bave time da li će Nemačka biti pogođena drugim talasom epidemije, dok se vlada bori za svako radno mesto.

Tokom diskusije su učesnici, među kojima su bila i lica koja su tokom pandemije dobila otkaz, ustvrdili da mnoge firme koriste korona krizu kao izgovor za smanjenje broja zaposlenih.

Osim vesti i rekordnoj nezaposlenosti, ipak iz Nemačke dolaze i neke ne tako crne vesti. Nemačka privreda će porasti u trećem i četvrtom tromesečju za 6,9% odnosno 3,8%, nakon pada od 2,2% u prvom kvartalu i 11,9% u drugom, saopšteno je početkom meseca iz Institutu IFO iz Minhena.

"Stvari će sada krenuti postepeno uzlaznom putanjom", kaže Timo Volmershojzer, šef sektora za prognoze u Institutu IFO iz Minhena.

Ipak, ukupna ekonomska proizvodnja Nemačke će ove godine biti manja za 6,7% u odnosu na 2019. godinu.

Za narednu godinu, IFO institut predviđa rast od 6,4%, što znači da će BDP na kraju 2021. godine biti na nivou na kojem je bio na kraju 2019.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE