• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kipar nepodijeljen u 2012.?

Turska se nada da će uslovi za ujedinjenje ostrva biti dogovoreni do kraja godine kako bi se održao referendum početkom 2012.godine.

 Kipar nepodijeljen u 2012.? Izvor: MONDO

"Nadamo se da ćemo naći rješenje za kiparski problem, kako bi Kipar mogao preuzeti mjesto predsedavajućeg EU kao nova država koja predstavlja cijelo ostrvo", izjavio je turski šef diplomatije Ahmet Davutoglu, tokom posjete enklavi kiparskih Turaka na sjeveru ostrva.

Davutoglu je na konferenciji za novinare sa predsjednikom sjevernog Kipra Dervišom Erogluom istakao da će rješenje donijeti istinski mir istočnom Sredozemlju i ujediniti Evropu.

Kipar je podijeljen nakon turske invazije 1974. godine, koja je uslijedila nakon pokušaja državnog udara, organizovanog u Atini. Kiparski Grci predstavljaju ostrvo i na međunarodnom i planu EU, dok je samo Turska priznala sjeverni dio ostrva kao državu.

Spor oko Kipra najveća je prepreka namjeri Turske da uđe u EU, osim protivljenja Njemačke i Francuske. Kiparski Grci kažu da Turska ne može ući u blok dok se ne riješi pitanje Kipra.

EU, takođe, očekuje da Turska primjeni Protokol iz Ankare prema kome će turske luke i aerodromi biti otvoreni za saobraćaj iz Kipra. Turska kaže da EU treba da odblokira enklavu kiparskih Turaka.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je nakon nedavnog sastanka sa Erogluom i liderom kiparskih Grka Demetrisom Hristofijasom da očekuje od dvije strane da riješe spor do oktobra.

Ukoliko dvije strane postignu dogovor o suštinskim pitanjima, kao što su EU, ekonomija, upravljanje, imovina, bezbjednost i teritorija, kako kaže Ban ki Mun, to će otvoriti put ka konačnoj međunarodnoj konferenciji.

U principu, obje strane žele ujedinjenje Kipra kao federaciju sa dvije zone, ali ne mogu da se dogovore o granicama, kao i zahtjevima za povrat imovine hiljada ljudi koji su iseljeni nakon invazije.

Teritorijalna i granična pitanja, koja uključuju umiješanost Britanije, Grčke i Turske, skoro da nisu dotaknuta u pregovorima.

Bilo koji sporazum dvije strane mora proći plebiscit. Na referendumu 2004. godine kiparski Turci glasali su za ujedinjenje, ali su kiparski Grci to odbacili.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE