• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Otključan" genetski kod pšenice

Naučnici su "otključali" ključne dijelove genetskog koda pšenice što bi moglo da doprinese proizvodnji dovoljne količine hrane za čovječanstvo.

 "Otključan" genetski kod pšenice Izvor: MONDO

Naučnici se nadaju da će novi podaci ubrzati razvoj pšeničnih varijeteta, koji će biti otporniji na biljne bolesti i sušu, što su ključni uzroci propadanja usjeva.

Žetva je ove godine bila pogođena ekstremnim vremenskim prilikama širom planete, što je imalo za posljedicu veliko poskupljenje hrane.

Detalji o otkriću objavljeni su u žurnalu "Priroda", prenio je Bi-Bi-Si.

U istraživanju su učestvovali naučnici iz Velike Britanije, SAD i NJemačke. Oni su zasnovali svoj rad na publikaciji o okviru pšeničnog genoma iz 2010. godine i razvili način za dešifrovanje pojedinih segmenata genoma.

"Jedan od razloga zbog kojih se pšenica uzgaja širom svijeta je mogućnost njenog prilagođavanja lokalnim uslovima", izjavio je koautor studije Nil Hol sa Univerziteta u Liverpulu.

Pšenica je prošle godine sa 681 miliona proizvedenih tona bila treća najzastupljenija žitarica, poslije kukuruza i riže, i imala je udio od 20 odsto u svim kalorijama koje je konzumirala svjetska populacija.

Profesor Hol kaže da će novo otkriće pomoći u razvoju otpornosti pšenice i poboljšanju kvaliteta njenog zrna.

Istraživači kažu da će ratari i naučnici sada moći da selektuju biljke sa poželjnim kombinacijama gena uz pomoć markera koji su utvrđeni studijom.

"Biljke koje nemaju željene osobine moći će se efikansije eliminisati, a one sa poželjnim karakteristikama biće brže identifikovane, što će ubrzati proizvodnju novih varijeteta", rekao je Hol.

On je dodao da je teško prognozirati kada će biti uzgojeni varijeteti uz pomoć nove tehnike, ali je dodao da to može postati moguće već za pet godina.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE