• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Balkanska ekonomska federacija do 2020?

Sve češće zajedničke sjednice vlada zemalja bivše Jugoslavije mogle bi biti okosnica razvoja i uvod u federaciju zapadnog Balkana, piše Dojče vele.

 Balkanska ekonomska federacija do 2020? Izvor: MONDO

Zajedničke sjednice mogle bi da postanu uobičajeni vid bilateralne saradnje svih država bivše Jugoslavije, poput nedavno održanih zajedničkih sjednice vlada Srbije i Republike Srpske, kao i Srbije i Makedonije.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocijenio je da su interesi zemalja bivše Jugoslavije za većom saradnjom - veliki.

Prema njegovom mišljenju na pomolu je Evropa koja bi bila sastavljena iz više federacija i da će se "zemlje bivše Jugoslavije, minus Slovenija, plus Albanija, naći u toj balkanskoj federaciji 2020."

"Šta će biti sa Hrvatskom - to je stvar same Hrvatske, ali mislim da ekonomski interesi tu zemlju ipak vraćaju u okrilje bivše Jugoslavije", smatra Janjihc.

Dojče vele podsjeća da je, premijer Srbije Ivica Dačić, nakon nedavne sjednice vlada Srbije i Makedonije, iznio inicijativu da se region ujedini oko zajedničkih interesa po modelu Skandinavije ili Baltičkih zemalja.

Tu ideju ne odbacuju ni analitičari jer smatraju da je to jedina šansa za zemlje bivše Jugoslavije.

Ekonomista iz Zagreba Damir Novotni kaže da u toj priči niko ne aludira na bivše političke formacije, već se ide na nove koncepcije razvoja poput Baltičkih zemalja.

"Krajnji cilj je da ta integracija oživi u ekonomiji, da se stvore radna mjesta i da se te zemlje nađu u EU. To je i cilj EU i zbog toga se takvi sastanci sada počinju održavati", rekao je on.

Zemlje sa prostora bivše Jugoslavije su shvatile koliko su upućene jedna na drugu i koliko su male u odnosu na druge zemlje i njihove ekonomije, kaže politički analitičar iz Banjaluke, Tanja Topić navodeći da se upravo zbog toga radi o pragmatičnom potezu ovih zemalja.

Bilo koji pakt koji se izrodi iz ove saradnje neće biti prijetnja EU, kaže Topić i dodaje da je očigledno da je na pomolu neki novi vid saradnje zemalja regiona koji bi trebao da učvrsti njihove ekonomske veze kako bi djelovali kao jedna cjelina.

Da li će nova ekonomska struktura, koja svakako neće biti amnestirana od političkih primjesa, podsjećati na bivšu Jugoslaviju, trebalo bi da bude poznato nakon definisanja načina saradnje i konkretnih projekata ovih zemalja, zaključuje Dojče vele.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE