• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pariz odaje poštu žrtvama svih napada u 2015.

Autor mondo.rs

Francuski predsednik Fransoa Oland i drugi visoki državni zvaničnici prisustvuju danas posebnoj ceremoniji kojom odaju poštu svim žrtvama napada islamskih ekstremista u Parizu 2015. godine.


Oland i gradonačelnik Pariza An Idalgo otkrili su komemorativnu ploču postavljenu u znak sećanja na žrtve napada na pariski satirični magazin "Šarli Ebdo" i košer supermarket pre godinu dana, kao i na ubijene u napadima na kafiće, stadion, dvoranu u kojoj se održavao rok koncert i druga mesta u novembru 2015. godine, prenosi AP.

Ceremonija je održana na Trgu Republike, mestu koje je postalo simbol solidarnosti Parižana posle napada, koji su počeli 7. januara 2015.

Francuski roker i nacionalna ikona Džoni Halidej, odeven sav u crno, pridružio se vojnom horu u specijalnom muzičkom nastupu, izvodeći pesmu "Jedne januarske nedelje" kojom podseća na marš 1,6 miliona ljudi koji je organizovan u Parizu 11. januara prošle godine.

Na Trgu Republike zasađen je i hrast visok 10 metara kao "drvo sećanja", u podnožju kojeg je postavljena komemorativna ploča.

NEOČEKIVAN POTEZ OLANDA

Francuski predsednik neočekivano je danas posetio i najveću parisku džamiju.

"Predsednik je uz šolju čaja kratko razgovarao sa vernicima i sa njima podelio trenutak prijateljstva i bratstva", navodi se u saopštenju francuskog Predsedništva, a prenela je agencija Frans Pres.

Više stotina džamija u Francuskoj otvorilo je vrata za javnost ovog vikenda u velikoj akciji u kojoj se posetiocima nudi mogućnost da uđu na čaj i porazgovaraju o Islamu u zemlji koju su potresli džihadistički napadi.

Akcija je nazvana "bratska šolja čaja", a u saradnji sa lokalnim džamijama organizovane su razne aktivnosti kao što su ture sa vodičima, debate i radionice kaligrafije.

 U predvečerje će biti održana još jedna manifestacija, u prisustvu gradonačelnice Idalgo, tokom koje će biti osvetljen zasađeni hrast i statua Republike, a Parižani, koji će moći da se slobodno kreću trgom posle zvanične ceremonije, pozvani su da dođu u velikom broju sa svećama u rukama, prenosi francuski mediji.

U napadima tokom protekle godine u francuskoj prestonici ubijeno je ukupno oko 150 ljudi, dok ih je na stotine ranjeno.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE